“Smo, kar jemo – zakaj torej ne bi jedli dobro, da bi se tako tudi počutili?” je Rokovo vodilo, Rokov ‘zakaj’.

Njegova poslovna pot se je začela s prijateljsko stavo, da bo shujšal. In ko se Rok nekaj odloči, to tudi naredi! Željo po čokoladi je potešil z žlico arašidovega namaza. Ker nikjer ni našel stoodstotno naravnega arašidovega namaza brez nezdravih dodatkov, ga je naredil kar sam. Doma. V mamini kuhinji z maminim mešalnikom. Končalo se je z odličnim arašidovim namazom in jezno mamo, ker je bila vsa kuhinja popackana …

In to je bil začetek njegovega prvega produkta – Rok’s peanut butter. Le nekaj let kasneje je prejel naziv Mladi podjetnik leta 2018, do danes pa so skupaj z ekipo razvili že več kot 20 izdelkov, prodajajo v 6 državah, imajo pa že več kot 200.000 zadovoljnih uporabnikov.

Pred kratkim so skupaj z Urošem (Pokice) in Tomažem (Pohorske Dobrote) ustanovili Kooperativo 103, ki je podpora slovenskim startupom s prehrambnim produktom. Skupaj so kupili potrebne stroje, najeli prostor in si podelili stroške. Sedaj vse te proizvodnje linije ponujajo še ostalim. Izdelki iz njihove proizvodnje se prodajajo že v Švici, Avstriji, Nemčiji, Italiji in na Hrvaškem. No, pa po Sloveniji, seveda. V sedmih mesecih so odpremili že več kot 1,2 mio izdelkov, kar je res impresivno.

Ob vsem tem je jasno, da je Rok odličen mentor startupom s prehrambnim produktom. Rezultati, ki se kažejo pri začetnikih pod njegovim okriljem, so izjemni. En izmed takih primerov je podjetje Love2bake.

Kaj je zanj največji uspeh?

“Da greš lahko vsak večer mirno spat.”

Zakaj Katapult?

“Če iščem podjetnika za vzor, kakršen si želim biti v prihodnosti, je to Jure. Je preprost, vedno pripravljen pomagati: tam je – za pogovor, za kakršnokoli vprašanje. Sicer ni Jure edini, v mislih imam celo ekipo Katapulta. Vedno imaš nekoga tam, ki ti lahko pomaga z dobro informacijo, pravo povezavo ali pa za dober klepet zunaj na soncu, da lahko malo postokaš te svoje podjetniške tegobe, ki te pestijo.”

Bi lahko podal kakšen splošen nasvet vsem začetnikom podjetništva?

Kdor jezika špara, kruha strada. Tega me je naučila moja babica in presneto prav je imela. Če ne boš povedal, kaj rabiš, ti ljudje niti ne bodo mogli pomagati. Povej, kaj rabiš, povej, kaj te zanima. Več ljudi kot ve, večja je verjetnost, da dobiš pravo informacijo, pravo osebo.”

Rok Starič Kooperativa 103

.

Česar morda niste vedeli o Roku:

  • Je aktiven športni plezalec.
  • Je jadralec.
  • Je potapljač (advanced open water diver) – pravi, da je to edini čas, ko ga dejansko ne more nihče zmotiti.
  • Je tekač s kar nekaj pretečenimi (pol)maratoni (Madrid, Beograd, Ljubljana …)
  • V precej letih taborništva je razvil vodstvene sposobnosti.
  • Obožuje oreščke. Očitno.