Nominirajte kandidate za Slovenski startup leta 2020!

Tudi letos iščemo, izpostavljamo in nagrajujemo ambasadorje slovenskega startup podjetništva. Tista startup podjetja in ekipe, ki z dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavljajo novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

PROJEKT SLOVENSKE STARTUP SKUPNOSTI
Glavni organizator izbora je Start:up Slovenija, soorganizatorja pa že tradicionalno Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ne gre pa brez zavzetega sodelovanja aktivnih deležnikov slovenskega startup ekosistema. Njihova vloga je sodelovanje pri nominaciji kandidatov za nagrado ter pri domači in mednarodni promociji finalistov ter prejemnika naziva.

Nagrado Slovenski startup leta si lahko prisluži slovensko inovativno startup podjetje s potencialom rasti na globalnih trgih. »Z nagrado želimo ključni deležniki slovenskega startup ekosistema izpostaviti in nagraditi podjetja in njihove ekipe, ki s svojo vztrajnostjo, globalno prepoznanimi dosežki ter drzno razvojno vizijo predstavljajo zgled v domačem in tujem startup okolju,« poudarjajo v Start:up Slovenija.

KATERA PODJETJA LAHKO NOMINIRAJO
Prejemnik nagrade Slovenski start-up leta postane tudi ambasador slovenske startup skupnosti. Zbiranje nominacij se je že začelo. Zadnji rok za oddajo nominacije je 6. april 2020.

V izboru lahko sodelujejo startup podjetja, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
• Podjetje je bilo ustanovljeno v Sloveniji, jedrna ekipa deluje v Sloveniji.
• Podjetje na skrajni rok nominacije ni starejše od 3 let.
• Na datum nominacije podjetje še ni prejelo večje A investicijske runde (orientacijski znesek je do pol milijona evrov kumulativnih investicij, lahko tudi večji).
• Nominirano podjetje je o nominaciji obveščeno in se z njo strinja. Vsakdo, ki odda nominacijo, jo tudi utemelji.

Vse prejete nominacije obravnava nominacijski odbor, ki ga sestavljajo predstavnik Start:up Slovenija in drugi aktivni člani slovenskega startup ekosistema, ki izvajajo oziroma sodelujejo pri izvajanju zasebnih in javnih programov za podporo startup podjetjem. Vsak član nominacijskega odbora odda svoj glas in razvrsti pet nominirancev s skupnega seznama, pri čemer ne more glasovati za svojega nominiranca.

KAKO MED PETIMI FINALISTI IZBEREJO STARTUP LETA?
Člani ocenjevalne komisije za nagrado so ugledni slovenski in tuji podjetniki in investitorji, ki so povezani z delovanjem in razvojem slovenskega startup ekosistema. Naloga komisije je, da izmed petih finalistov izbere zmagovalca.

Ocenjevalna komisija ocenjuje po štirih kriterijih:
• Produkt: Podjetje je uspešno potrdilo vrednost svojih produktov na trgu s katerimi rešuje pomembno bolečino oziroma problem ciljne skupine uporabnikov. Uspešna potrditev vrednosti se odraža v številu prvih uporabnikov in njihovi rasti, pri čemer so seveda še najpomembnejši plačljivi kupci.
• Investitorji: Podjetje je s svojim produktom in poslovnim modelom uspelo pridobiti potrditev s strani domačih oziroma tujih investitorjev, ki so podjetju dodali dodaten kapital in tudi druge resurse. Pri tem so posebej dragoceni izkušeni in mednarodno uveljavljeni investitorji.
• Ekipa: Podjetje vodi kompetentna, predana in dobro organizirana ekipa z jasno vizijo in komplementarnimi znanji in izkušnjami (tehnične, organizacijske, prodajne sposobnosti), ki jim bo omogočala nadaljno uspešno izgrajevanja podjetja.
• Potencial za uspešno poslovanje in rast (celovit poslovni model): Celoten poslovni model je inovativen, zasnovan na logičnih in s strani trga preverjenih predpostavkah, ki ne izkazujejo vidnejše šibkosti / slabosti. Podjetje ima vsaj določeno neubranljivo prednost. Podjetje ima potencial za razvoj dobrega posla na obetavnem, dovolj velikem in rastočem trgu. Rezultati se že oziroma se bodo odražali v visokih prihodkih, številu zaposlenih, dobičkonosnosti in celo verjetnostjo za disrupcijo industrije oziroma določene tržne niše.

RAZGLASITEV ZMAGOVALCA IN NAGRADE
Finalisti tekmovanja se bodo glavni ocenjevalni komisiji predstavili 21. aprila ob 15. uri v Ljubljani. Zmagovalec pa bo slavnostno razglašen na večernem dogodku v okviru prvega dne PODIM konference.
Slovenski start:up leta 2020 bo za nagrado prejel “all-inclusive” paket za obisk Slush Festivala v Helsinkih novembra 2020. Nagrada za zmagovalca vključuje vstopnico na festival, letalski prevoz in nastanitev za eno osebo.

FINALISTI 2019
Hurra Studios – Slovenski start-up leta 2019
Hopalai
Ollo audio
Sileo
Lake Coloring