Kako prepričati investitorja?

V torek, 7. 3., smo imeli na Katapultu v Trbovljah dogodek “Pitch Demo Day: Kako prepričati investitorje”.

Najprej smo se vprašali, kaj prepriča naše podjetnike – po čem ocenjujejo ali imate potencial za poslovni uspeh. Nastal je video, ki si ga lahko pogledate desno:

Katapult že več let sodeluje z investitorji Silicon Gardens. Zato smo tokrat povabili Gregorja Rebolja in Kreša Gotovca na naš dogodek, na katerem so ju naši startupi poskušali prepričati, da investirajo v njih.

Gregor Rebolj je soustanovitelj podjetja Klika, zunanji laboratorij za inovacije, ki ga je kot direktor pomagal razviti od 5 zaposlenih do 100 zaposlenih in več kot 5 milijonov evrov prihodkov. V letu 2012 jo je združil s skupino Sportradar, danes največjim ponudnikom športnih podatkov na svetu. Leta 2014 je soustanovil sklad zasebnega tveganega kapitala Silicon Gardens Fund I. Poleg tega je ustanovitelj Kyuriosity Huba, kjer ustanoviteljem startupov pomaga graditi podjetje že od faze poslovne ideje naprej.

Krešo Gotovac je empatičen vodja in en ključnih ljudi Silicon Gardensa. Nekoč profesionalni športnik in še vedno strasten športni navdušenec s svojimi bogatimi poslovnimi izkušnjami pomaga mladim startupom, da dosegajo svoje cilje. Odličen strateg za razvoj podjetij in trener za odkrivanje izdelkov, pravi: “Nič ni nemogoče. Za uspeh so potrebni zdrava pamet, osredotočenost, trdo delo in kanček sreče. Srečo si je treba zaslužiti s pripravljenostjo tvegati, ko se ponudi priložnost.”

Predstavila so se podjetja, ki iščejo investitorja:

  • UPAN je predstavil pametno orodje za obdelavo kamna in keramike.
  • FluxPerformance je navdušil s svojim prototipom električnega motorja.
  • Dodopack se je predstavil z idejo embalaže iz pulpe.
  • Sportbot je navdušil teniške navdušence, saj je razvil pameten teniški top.
  • DDDinvoices je razvil en API za pošiljanje računov globalno, v skladu z vsemi lokalnimi zahtevami in normativi.
  • Škrinca se je predstavila s svojo inovativno večfunkcionalno napravo 21. stoletja.

Po predstavitvah sta Grešo in Gregor sproti učila vse nas, udeležence, kaj prepriča in kaj odbije investitorja. Poudarila sta pomen prodaje. Visokotehnološko podjetje Dewesoft, ki je znano po izjemnem lastnem razvoju, ima več kot polovico vseh zaposlenih prodajnikov – le en od dokazov, kako pomembna je prodaja. Prav to je področje, sta poudarila, na katerega startupi dajo premalo poudarka.

Dostikrat smo se ustavili tudi pri kalkulacijah. Spet smo izpostavili primer Dewesofta (med udeleženci je namreč bil tudi soustanovitelj podjetja Jure Knez), ki ima prodajno ceno izdelka trikrat večjo od proizvodne – veliko startupov ima namreč prenizko dodano vrednost izdelka, da bi lahko močno vstopala na trge.

Pri iskanju investitorjev je pomembno vprašanje, koliko lastniškega dela podjetja pričakujejo ter kakšni so možni izstopi – na to moramo biti še posebej pozorni.

Ključno vprašanje, Gregor in Krešo, ali je kakšen startup dovolj prepričal, da bosta vstopila kot investitorja? “Veste, mi spremljamo startupe, kaj se zgodi po taki predstavitvi. Tisti, ki rabijo pol leta, da dodelajo stvari, o katerim smo se pogovarjali, to ni dober znak. Če nekdo dodela področja, kar smo jim svetovali in samoiniciativno spet pride do nas, je to za nas dober znak. Vsak ne pomeni ne-še. Ključno je, kaj boste po tem naredili.” Zato smo hitro spodbudili vse – popravite in dodelajte, kar je bilo še šibkega v poslovnem modelu in prezentaciji ter samoiniciativno pocukajte Gregorja in Kreša za rokav.

Za spodbudo vsem, ki iščejo investitorja, je na koncu Andrei Morozov predstavil svojo zgodbo pridobitve investicije. Takrat 16-letni fant je razvil pametno kresničko Flare in dobil partnerja in investitorja AMZS ter nekaj manjših posameznikov. “Ne le denar, ključni so podpora in pa distribucijski kanali, ki smo jih s tem dobili,” pove. Prejemnik naziva Mladi startup leta se ni ustavil pri enem izdelku, ampak z ekipo razvija že nove produkte …

Še nekaj druženja, izmenjave idej, še stotine vprašanj Gregorju in Krešu … preden smo zapustili predavalnico.

Dogodek je namenjen inovativnim potencialnim podjetnikom, novim in obstoječim inovativnim startup podjetjem in nasploh vsem podjetnim po duši.

Aktivnosti v okviru operacije »Javni razpis za zagotavljanje celovitih storitev za potencialne podjetnike in podjetja preko podpornih institucij za leto 2023« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v 2023, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast. www.eu-skladi.si