AmCham je Dewesoft in Katapult prepoznal kot ZMAGOVALCA na tekmovanju Best of the best v sklopu POVEZOVANJA. Kaj jih je prepričalo?

Katapult: “Predstavljajte si, da ste še na začetku poslovne poti. Imamo polno idej, navdušenja, velike oči, strast v srcu …
Ampak kaj nam manjka? Izkušenj, dobrih kontaktov, znanja … in še marsikaj, česar sploh še ne vemo.”

Dewesoft: “Sedaj si pa predstavljajte, da ste že 20 let na podjetniški poti, imate podjetje z 250 zaposlenimi in poslujete v 50ih državah.
Imamo izkušnje, postavljene sisteme, znanje, dobre kontakte, v našem primeru tudi veliko strojev in instrumentov, ki jih v začetku ni bilo.
Ampak kaj nam manjka? Večje kot je podjetje, bolj se izgublja ta strast v očeh, to začetniško navdušenje, nore ideje. Poleg tega vedno potrebujemo nove dobre ljudi.”

Katapult: “Kar imate vi, manjka nam.”
Dewesoft: “In kar imate vi, manjka nam.”

Zato se povezujemo.

Dewesoft je leta 2014 kupil 2500 kvadratnih metrov veliko stavbo in jo obnovil z namenom, da ustvari prostor, kjer se lahko kalijo mladi podjetniki. Inspiracija je izhajala iz pregovora: “Ne mu dati ribe, ampak ga nauči loviti ribe.” In nastal je – Katapult. Inovativno okolje enakomislečih, ki nudi podporo podjetjem v vseh fazah rasti. Tako se podjetniki lahko osredotočijo na bistvo posla in ustvarjajo. Trenutno znotraj Katapulta ustvarja 15 podjetij, od čistih začetnikov do že uspešnih, naprimer Chipolo.

Katapultu tako mladim podjetnikom ponuja vso potrebno infrastrukturo (celo biljardna soba in prostor za sproščanje), lahko prevzamejo tudi določene storitve (računovodstvo, pravne zadeve, administracijo, logistiko). Predvsem pa nudijo podporo na vseh ravneh.

Kako konkretno se povezujemo Katapult in Dewesoft?

  • IZOBRAŽEVANJA

Katapult ima prostor, organizacijo in ljudi, ki rabijo ta znanja.

Dewesoft ima ljudi, ki iz 20-letnih podjetniških izkušenj znajo marsikaj povedati in svetovati.

  • MOZAIK PODJETNOSTI

Skupaj smo zasnovali celosten koncept izobraževanj MOZAIK PODJETNOSTI>>; ki te korak za korakom vodi od ideje do uspešne poslovne zgodbe.

  • MENTORJI – MENTORIRANCI

Začetniki na Katapultu si želimo mentoriranja izkušenih (med mentorji so tudi Andrej Orožen, Mihael Gornik, Jure Knez …), ki lahko iz prakse opozorijo na napake in ovire, ki se jim lahko izognemo. Včasih je le ena informacija dovolj, da nam pomaga preko najtežjih začetnih krčev.

  • LOGISTIKA

Ko bi radi šli na tuje trge, smo čisto bosi – kako, kam, na koga se obrniti, če nikogar ne poznaš? Sejmi ali distributerji ali kako drugače? Dewesoft ima postavljeno logistiko v 50ih državah sveta. S temi povezavami in informacijami pomagajo tudi začetnikom na Katapultu.

  • DOBRODELNOST

Včasih se lotimo dobrodelnih projektov, kjer združimo dovolj pridnih rok s Katapulta in Dewesofta ter skupaj naredimo nekaj lepega za skupnost. Ravno v času korone smo tako združili moči in med ljudi razdelili brezplačno blago za zaščitne maske.

  • STROJI, PROIZVODNJA

Predstavljaj si, da imaš poslovno idejo, ki si jo že prodal, sedaj pa moraš narediti prototipno serijo. Kdor je to poskušal, ve, kako težko je priti do nekaj kosov prvih izdelkov dovolj hitro in ugodno. In tu je ključno sodelovanje z Dewesoftom.

Ideja je zelo preprosta. Dewesoft ima postavljeno proizvodnjo za svoje izdelke. Vse te storitve so na voljo tudi članom in uporabnikom Katapulta. Tako ti lahko z dewesoftovo opremo in merilno tehniko pomagajo narediti prototip in prve serije izdelkov.

Če naštejemo le nekaj tega: picknplace za polaganje vezij, stroj za izdelavo mehanskih ohišij iz aluminija, komora za testiranje temperature, ESD testna naprava, EMC komora – za ugotavljanje emisij, naprave za testiranje vibracij, šokov, testiranja v slani megli, sistemi za kalibracijo, naprave za točno generacijo napetosti, toka in temperature, merilne naprave itd.

Poleg tega ti pomagajo z izjemnim znanjem hardwarea.

Ob tem včasih vprašajo: Kaj ima Dewesoft od tega? “Zakaj ne bi pomagali, če pa lahko?” je njihovo vodilo. Po nekaj letih delovanja Katapulta se je spontano razvilo še en način povezovanja: V Katapultu se mladi kalijo v podjetništvu. Če komu ne uspe, lahko nadalje delajo v kakšen drugem podjetju znotraj Katapultu ali pa na Dewesoftu – bilo je že mnogo uspešnih tovrstnih prehodov. Startupi, ki uspejo, pa nadalje naročajo storitve pri istih dobaviteljih kot Dewesoft, zato lahko zaradi večjih količin oboji dobijo še boljše pogoje in cene.

Katapult in Dewesoft sta praktičen način povezovanja, kjer iz tega vsi veliko pridobimo. Prav noro je, kako dobro živi v bistvu zelo preprosta ideja o deljenju.

“Menim, da nam je s Katapultom v naših dolinah uspelo razširiti pozitivno miselnost in spodbuditi podjetnost. A ni to dolgoročno največ, kar lahko pustimo zanamcem?” Jure Knez, ustanovitelj Katapulta.

Dajemo, sprejemamo, živimo in delamo – skupaj.


P.s.: Včasih pa tudi na Triglav ali najvišji dimnik v Evropi splezamo skupaj. V slogi je moč, ali kako že pravijo. 

VIRTUALNO PRIJATELJI

Zaupaj nam svoj email naslov, da te enkrat ali dvakrat v mesecu malo pozdravimo in te obvestimo o dogajanju na Katapultu (dogodki, novosti, uporabna znanja, včasih tudi kaj zabavnega in dobrodelnega …).

KLIKNI TUKAJ ZA PRIJAVO