Predsednik republike je za akcijo »Maske za vse« podelil jabolko navdiha

Predsednik republike Borut Pahor se je z današnjim obiskom v Katapultu zahvalil organizatorjem vseslovenske akcije Maske za vse, ki je nastala na pobudo More Than Beauty, ki deluje v Katapultu. Jelki Verk, glavni nosilki akcije, pa je podelil priznanje Jabolko navdiha. Ob tem je poudaril, da take dobrodelne akcije pomembno vplivajo na spremembe v družbi, da dajejo zgled drugim in hkrati utrjujejo prepričanje, da v nesreči ljudje ne bodo ostali sami.

“Iz vaših ravnanj lahko drugi črpajo navdih, iz tega vsi vidimo samozavest in dokaz, da če je še tako hudo, bomo na koncu zmagali. Trenutne razmere nas spodbujajo, da smo ljudje v najbolj plemenitem smislu te besede, da pazimo nase in s tem pazimo tudi na druge. Da spodbujamo k empatiji in sočutnemu ravnanju vseh v skupnosti, kar nam daje upanje, da ne bomo ostali v težavah, saj bodo drugi poskrbeli za nas. Ljudje sedaj dobro vedo, da lahko računajo na druge sodržavljane. »Vaše ravnanje je bilo v tem smislu ne samo, da ste pomagali, pač pa da ste dali ljudem občutek, da so rešitve in da ste vanje povabili ljudi, ki so tako s sodelovanjem dobili zadoščenje, ljudje, ki ste jim pomagali, pa več zaupanja in miru,« je med drugim dejal Pahor.

Jelka Verk iz More than Beauty je opisala začetke akcije, ko jih je le peščica delala na zagotavljanju blaga za izdelavo zaščitnih obraznih pokrival, kmalu pa so se jim pridružili prostovoljci iz vsega Zasavja. Ti so se danes tudi udeležili obiska predsednika republike Pahorja, ki se jim je tako kot Verkova in dr. Jure Knez iz Dewesofta, ki je akcijo finančno podprl, večkrat iskreno zahvalil.

O pomenu akcije, v okviru katere so prostovoljci razrezali in zapakirali ter razposlali 25 kilometrov blaga in 75 kilometrov elastike, iz njih pa je več kot 5000 šivilj izdelalo več kot četrt milijona zaščitnih obraznih pokrival, je v imenu županov vseh treh zasavskih občin spregovorila trboveljska županja, akcijo pa je pohvalil in opisal, kako jo je doživljala Civilna zaščita, tudi načelnik Civilne zaščite Trbovlje.

Prostovoljci in vsi udeleženci so na koncu z iskreno hvaležnostjo in ponosom zaploskali drug drugemu, predsednik republike Borut Pahor pa se je nato zadržal v sproščenem pogovoru z organizatorji akcije in predstavniki civilne družbe in udeleženci akcije.