logo katapult

Elektronik po izobrazbi je že med šolanjem začel delati v Kovitu, kjer se je izučil za varilca. Leta 2015 je odprl svoj popoldanski s.p. in se poleg službe uril še v domači delavnici. Leta 2018 je šel povsem na svoje, saj je bilo dela vedno več. Verjame, da je vse stranke in delo ter priporočila dobil zaradi kvalitete. »Če sem rekel, da bom rešil, bom rešil. In sem.« Delal je … ni da ni. V betonarni, na terenu po Nemčiji in Avstriji, v ladjedelnicah, za biro delal sestavne dele montanžnih hal in šotorov, bil sestavljalec, monter, varilec …

Matic Pajk ga je poklical, če bi lahko pomagal še fantom na Katapult Metalu. Ravno so naredili ograjo za Dewesoft, ki pa je zahtevala veliko ur varjenja, sestavljanja in montaže. Vedno je bil pripravljen pomagati, pa naj bodo to popoldnevi ali vikendi. Tako se je postopoma spoznaval s Katapult Metalom in ekipo.

Všeč mu je bila Anžetova zagretost. To bo šlo, je bil prepričan. Oba sta bila predana delu, podjetju in nikomur ni bilo težko delati ves dan in še vikende. Tako pač je, ko se podjetje postavlja. »Trudimo se, imamo izobraževanja, ratali smo znani.« Po novem letu je pristopil v ekipo kot vodja varilskih del. 

Zakaj Katapult Metal?

Marko, ki je za domačo delavnico sam postopoma nabavljal vso opremo, se še toliko bolj zaveda vrednosti vseh strojev in opreme, ki je na voljo v Katapult Metalu. »Da bi 10, 15 let nazaj imeli take pogoje …« se kar zasanjano zamisli. »Imamo Uniorjevo opremo – top ročno orodje. Za varjenje imamo dva aparata, najnovejše, kar lahko sploh dobiš na trgu. Top varilne mize. High tech oprema. Kar rabimo, kupimo – to nikdar ni problem. Karkoli pa kupimo, kupimo najboljše, kar se da dobiti. S tem lahko delaš čudeže!« Prav to ga je poleg predane ekipe prepričalo, da manj ur preživi v domači delavnici in vedno več v Katapult Metalu.

Kako vidi prihodnost?

»V roku desetih let bo to najbolj napreden tehnološki center Evrope!« je prepričan. »Sem boš prišel z idejo, mi ti bomo lahko zrisali, naredili prototip, ti naredili ali en kos ali celo serijo … Spodobni smo narediti vse od ideje do serijske proizvodnje.«

Veliko vrednost vidi tudi v povezavi z visokotehnološkim podjetjem Dewesoft, ki bo vedno nosilec najnaprednejše tehnologije. »Znanje v Zasavju je bilo dobro, a je bežalo ven. Kar je Knez naredu, je, da se narod lahko vrača domov. V Sloveniji sta še dve firmi, ki se lahko kosata z uspehom Dewesofta. Mislim, da bo tale prerasla obe, ko bo gor na Lakonci zrastlo, kar mora.« Tehnološki park Mesto Akrobatov. Kombinacija najnaprednejših strojev in najnaprednejšega tehnološkega znanja – to bo težko kdorkoli premagal.

Zaveda se, da se je firma Katapult Metal še mlada, zato je še toliko bolj pomembno, da se maksimalno potrudijo za vsakogar. Samo s predanostjo lahko uspeš. »Danes je praznik, pa sem prišel požagat, popoldne pride še kumerat pomagat šfvasat. Del je treba nardit, treba se držat dogovora.”

Česar morda niste vedeli o Markotu

  • Dnevno ga srečujemo, a marsikdo ne pozna njegovega pravega imena, saj ga vsi kličemo Žverca.
  • Njegovo vodilo? Arbeit macht frei. Delo. "Če se dela, se dela. Ne mi mutit."
  • V duši, srcu in besedah je zaveden Zasavc. "Bil sem vsepovsod, ampak ... Primorska mi je všeč. Berlin mi je všeč. Pariz mi je svetov'n. Ampak lej, tle sm doma. To je naš mest. Tle maš vse. Ni da ni. Trbovlje je svetovn mest. Iz Trbovelj sem šel ven za enkrat večjo plačo ... Ampak sem nazaj." Potem še doda: "Pa tud ljudje tle ... Original Trbovci smo zafukan ljudje. Ampak vajeni smo delat. Skup stopmo."

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).