Karakter in vrednote VODJA prepoznaš tudi po tem, kakšne zgodbe se ga dotaknejo tako močno, da jih podeli še z ostalimi. Tako nam je Anže Plevnik poslal tole zgodbo:

Nekoč je imel vodja ekipo 40-ih ljudi. Večina od njih so bili bistri, navdušeni in delavni mladi ljudje. Imel pa je eno težavo. Vsak posameznik v ekipi je bil odličen. Kot ekipa pa niso bili dobri, kar je za organizacijo ključnega pomena.

Organiziral je timski izlet. Povabil jih je v dvorano na igro, sestavljeno iz treh krogov.

V prvem krogu je vsem naročil, naj napihnejo balon, ki je bil na mizi, in nanj napišejo svoje ime, ne da bi ga raztrgali. Vsi člani ekipe so napihnili balon in nanj napisali svoja imena. Nato je vsem rekel, naj počakajo zunaj na naslednji krog.

Čez nekaj časa jih je poklical nazaj v sobo. Zdaj je bilo naokoli raztresenih več balonov brez imen. Rekel jim je, da imajo 15 minut časa, da najdejo balon z napisanim imenom. Prvi trije, ki bodo našli svoje balone, bodo zmagovalci. Če se bo kdo razpočil, bo diskvalificiran. Vsi so začeli iskati svoje balone in po 15 minutah je ustavil krog, ker nihče ni našel svojega balona.

V naslednjem krogu jim je povedal, da če kateri koli član ekipe najde balon z imenom, ga mora dati osebi, katere ime je bilo na njem. Vsi so začeli iskati in v nekaj minutah je vsak imel svoj balon z imenom.

Vodja je stopil na govorniški oder in dejal: “Vidite, v 2. krogu nihče ni mogel najti svojih balonov, saj smo delali na posameznih ciljih. V zadnjem krogu pa je v nekaj minutah vsak imel svoj balonček pri sebi. To je moč timskega dela in deljenja.”

Nauk zgodbe: Večinoma ljudje skrivajo informacije, se izogibajo sodelovanju in se oddaljujejo od članov svoje ekipe. Takšna miselnost ustvarja ovire za rast tima. Na dolgi rok pa vpliva tudi na posameznika. Zato bi morali vsi v ekipi deliti in skrbeti za člane ekipe, da bi dosegli uspeh ekipe.