Domovi starejših občanov pokajo po šivih; osebja je premalo in še to preobremenjeno; nimamo natančnih informacij, kaj se dogaja z oskrbovanci … In na trgu se pojavi rešitev  – ElderON.

Jerneja Ženka je vedno zanimala biometrika – kako v človeku nekaj izmeriti. Med študenti, katerim je bil mentor, je spoznal Klemna, ki je našel zanimiv način merjenja balistokardiogarfije (neinvazivna diagnostična metoda, ki z zapisovanjem pospeškov, sproženih z vibracijami telesa ob srčni akciji, ugotavlja funkcijsko stanje srca). Odlično! Ampak kam to dati, kje naj bi to merilo? Na stolu? V avtomobilu? … Na postelji! Večino dneva človek preživi – na postelji.

Kje bi lahko bila uporabna vrednost tega? V domovih starejših občanov, seveda.

Še preden so razvili produkt, so domovom starejših občanov že prodali to idejo – kako bi lahko ves čas merili srčni utrip varovancev. Nakar prileti ideja, da bi naprava lahko zaznavala prisotnost na postelji. “Ja, to pa rabimo, še posebej za oddelke za dementne,« je odločno pokimalo osebje.

In razvili so Elderon.

ElderON je naprava, priklopljena na električno omrežje, ki jo položijo pod jogi na letvice. Preko wifi omrežja se poveže v njihov strežnik. Sestre v domovih se prijavijo v računalniški sistem in lahko ves čas opazujejo, kaj se dogaja z varovanci. Z barvami imajo označeno, kdo je prisoten in kdo ni, sistem opozori na pretirana odstopanja srčnega utripa pri stanovalcih in z alarmom opozori, če je kdo v nočnem času že dolgo odsoten iz postelje (kar je pomembno za oddelke z dementnimi ljudmi). Tako pravi čas ugotovijo, če je kdo odtaval.

Direktorjem teh domov mesečno pošiljajo poročila. Trenutno jih najbolj zanima povprečen čas, ki ga stanovalci preživijo v posteljah. Glede na to sklepajo ali so njihovi oskrbovanci dovolj animirani, da vstanejo iz postelje. Ali kdaj približno hodijo spat.

Bili so tudi primeri kot klic hčerke s pritožbo: »Mama me je klicala, da je cele dneve v postelji, da se ne premakne …«, a je sistem pokazal, da temu ni tako. Imajo jasne podatke, jasne informacije, ki jih priskrbi sistem ElderON.

Kaj je njihov cilj? Da bo čez pet let direktor nekega doma za starejše dal javno izjavo: “… ko smo preobremenjeni pokali po šivih, je prišel ElderON in s tehnološkim pristopom pomagal, da imajo naši starši oskrbo, ki si jo zaslužijo.”

Bi lahko rekli, da je ElderON že zgodba o uspehu? “Uspeh je, da vzljubiš proces, hkrati pa še nekaj dosežeš in se sproti veliko naučiš. Ko prideš do cilja, se dostikrat počutiš malo praznega. Zato je pomembno uživati v samem procesu do tja,” to komentira Jernej.

Na dosedanji poslovni poti so dobili podporo in pomoč v Tovarni podjemov v Mariboru, kjer so se vključili v SIO program.

Kje pa vidijo vrednost Katapulta? “Zaradi dodane vrednosti si lahko ustvarimo boljše okolje, si olajšamo življenje, živimo dlje … in se imamo lepo. Tega pogleda v našem prostoru še manjka in Katapult to daje. Nujno je, da spodbudimo ljudi, da iz surovin in znanja sestavijo nekaj, kar ima višjo vrednost, kot pa surovine same.”

Trenutno imajo izzive v dobavah komponent in postavitvi proizvodnje, saj ne dohajajo sprovesti vseh naročil. “Sladki problemi,” to komentira Jernej. V svoji že v mladih letih bogati karieri kredibilno poda nasvet: “Ne podcenjujmo se. Če v nekaj vložimo dovolj časa, nam lahko uspe. Zaupati si moramo, da smo zmožni mnogo več, kot mislimo, da smo.”

VIRTUALNO PRIJATELJI

Zaupaj nam svoj email naslov, da te enkrat ali dvakrat v mesecu malo pozdravimo in te obvestimo o dogajanju na Katapultu (dogodki, novosti, uporabna znanja, včasih tudi kaj zabavnega in dobrodelnega …).

KLIKNI TUKAJ ZA PRIJAVO