Ste vedeli, da so po Zasavju včasih strašili zmaji in v hostah bivali pravi velikani? Zares!

Mateja Virant Košak je zasavska punca. Rodila se je in odraščala v Trbovljah, zadnjih nekaj let je doma v Hrastniku, delo pa opravlja v Zagorju ob Savi.

Ker je po duši ustvarjalka in jo rado odnese, je po svoje hvaležna za svoj pisarniški poklic s številkami, ki jo vedno znova spomni na trdna tla pod nogami. Vendar ji pravo zadovoljstvo nedvomno daje njen svet premetanih besed ali kakšen drug umetniški izraz.

Za Zasavje je prepričana, da skriva poleg robate in sive delavske ter črne rudarske zgodovine, dobro mero pisane čarobnosti, ki kliče po uprizoritvi. Tako je v rimah napisala sedem pravljičnih pripovedi o Zasavju. Piše o času srednjeveških grofov, o perkamdeljcu, o mitoloških junakih in seveda našem dimniku …

S tem želi otrokom približati zasavsko kulturo, pokazati našo zgodovino in vzbuditi ponos do naših krajev. Naj spoznajo to mavričnost naših korenin in pisano kulturno dediščino.

Ker v Katapultu deluje Založba 5KA, ki podpira slovenske knjižne avtorje, smo hitro našli sodelovanje. »Obstajajo zgodbe, ki si zaslužijo večno,« je slogan Založbe 5KA, ki jo vodi slovenska pisateljica, avtorica več knjižnih uspešnic, Petra Škarja. Matejine zgodbe si zagotovo zaslužijo živeti večno. Le kaj bi bil narod brez kulture, kaj človek brez korenin? Zato še toliko raje podpremo zgodbo kot je Matejina.

»Zdelo se mi je, da smo na istih bregovih,« sodelovanje komentira Mateja, »Katapult podpira ‘naše’, ceni ‘naše’, jaz s to knjigo in nasploh pa prav tako. Katapult je v naši dolini že kar blagovna znamka, zato sem bila vesela, da so v zgodbi 7 zasavskih pravljičnih prepoznali potencial.«

Knjiga je obogatena z ilustracijami Polonce Lebar Grmek, oblikoval jo je Maurice Zalaznik. Skupaj z Matejo so ustvarili res čudovito knjigo tako po vsebini kot po izgledu. Ravno je prišla iz tiskarne in jo lahko naročite na spletni strani Založba5ka.com.

Želimo si, da ta knjiga ne ostane muha enodnevnica, ampak postane nekaj trajnega. Naj še generacije in generacije za nami berejo te zgodbe Zasavja in si jih pripovedujejo ob zimskih večerih. Tako bo na prijeten pravljični način ostajala naša kultura.

.

Imaš dobro poslovno idejo?

Si startup podjetnik in te zanima mentorska podpora? Potrebuješ svetovanje na specifičnem področju?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).

“Želim do Katapulta” >>

 . 

..

Vsebine se pripravljajo v okviru operacije SIO-KATAPULT 2020-22.

Aktivnosti Katapulta d.o.o. v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si