Do nas sta prišla Anja in Jernej Verbuč in pokazala čudovito leseno stvaritev – klop za sedenje, okoli katere so se stiskali leseni medvedki. »To delam z motorno žago.« Z motorno žago? A se ti hecaš?! Seveda sta takoj vzbudila našo pozornost …

Leta 2014 sta obiskala tekmo hitrostnega kiparjenja z motorno žago. Ta relativno mlada zvrst umetnosti je Jerneja v hipu tako navdušila, da je že naslednji dan poskusil narediti prvo skulpturo – glavo konja. Danes se ji nasmejijo, a takrat so bili navdušeni nad njegovim talentom.

Jernejeva strast do tega hobija je postajala vedno močnejša. »Zakaj ne bi iz hobija ustvaril svojo službo?« ga je bodrila žena Anja.

In tako je tudi postala. Do danes je ustvaril preko 200 unikatnih izdelkov, večinoma za izvirna darila posebnih priložnostih ali kot izjemna dodana vrednost domu, kraju ali turistični destinaciji. Skoraj za vsakim naročilom se skriva zgodba, ki jo Jernej zareže v les. Včasih je to kokoš za gospo, ki so ji lisice ves čas pobirale kokoši, drugič je to kopija umrlega hišnega ljubljenčka, potem so tu veličastne klopi z živalmi za lovca, ali sovica kot simbol modrosti za Založbo 5KA … Pa vse do kipa za na oltar znanega župnika Martina Goloba.

”Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj postal samostojni podjetnik, a kadar te strast do tvojega dela tako žene, postane to edina izbira. Vsekakor pa ne bi šlo brez žene Anje, ki je moja administrativna in moralna opora, pa tudi ne brez Katapulta. Prav oni so nama pomagali na začetku, ko praktično nisva imela pojma o tem, kako začeti. Vedno so nama na voljo, ko rabiva kakšen nasvet, tako da sva jim res hvaležna,« pravi Jernej.

“V Katapultu ni vprašanje ali je to sploh izvedljivo, temveč kako se bomo tega lotili. In to na tako sproščen način s tako prijetnimi ljudmi, da sploh ni več strahu, samo še pričakovanje in načrtovanje,” doda Anja.

V prihodnje si želita ustvariti poseben tematski park z razstavljenimi skulpturami v naravni velikosti. Obiskovalci bodo lahko opazovali tudi kiparjenje z motorno žago. Gre namreč za precej nepoznano umetnost, ki jo želita približati širši javnosti.

In kar je najpomembneje – še naprej bo delal tisto, kar ga resnično veseli in izpopolnjuje.

..

Vsebine se pripravljajo v okviru operacije SIO-KATAPULT 2020-22.

Aktivnosti Katapulta d.o.o. v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si