“V šolskem letu 2021/22 je z učili S.O.S. šole delalo 250 šolarjev prvih treh razredov.”

Pred petimi leti, ko smo pod okriljem Aforma ustanovili portal www.sos-sola.si, so bila lastna učila za matematiko v prvih treh razredih in množična uporaba le teh pri šolarjih, sanje in oddaljen cilj. V preteklih letih, sploh v letošnjem šolskem letu 2021/22, pa se učitelji vse pogosteje obračajo na nas za izposojo učil, ki konkretno ponazarjajo matematične pojme v prvih treh razredih, mi pa jih opremimo še z didaktičimi koraki uporabe.

Ko smo ustanovili portal, ki obsega liste za šolarje, povratne informacije in strani za starše, si nismo mislili, da se bodo otroci kdaj učili na daljavo, preko zaslonov. Si sploh lahko le zamislimo, da se je lanski prvošolec naučil 16 črk, ali pa kar vse na daljavo?

S.O.S. šola je sedaj pod okriljem Katapulta, za kar smo zelo hvaležni in na ta način še lažje podpiramo javno šolstvo. In kar je bil pet let nazaj oddaljen cilj, je danes doseženo. Pohvalimo se lahko tudi z lastnimi učili za prodajo, ki preko posnetka na QR kodi šolarja vodijo do največjega učinka, izvodi učil žepne matematike in med šolarji in pri starših priljubljenimi delavnicami matematik brez svinčnika in papirja.

V letošnjem šolskem letu smo izvajali:

  • dneve dejavnosti v 1. in 3. razredih OŠ Trbovlje in OŠ Ivana Kavčiča Izlake,
  • delavnice geometrije brez svinčnika in papirja za 4. razred v Tehnoparku Celje s katerim že dolgo časa sodelujemo,
  • dve predavanji za učitelje in starše v sodelovanju z Inštitutom za disleksijo,
  • izdali prvo učilo žepne matematike: Deli celote – ulomki,
  • izpeljali raziskavo o vplivu naših učil na matematično predstavo v 2. in 3. razredu osnovne šole
  • in se tudi sami udeležili nekaj izobraževanj.
  • Učiteljicam, ki naša učila že poznajo in z nami rade sodelujejo smo učila posodili in šolarji so več časa kontinuirano delali z njimi.

V prihodnje načrtujemo izpeljavo delavnic brez svinčnika in papirja, takoj ko nam bo prostor to dopuščal, vzpostaviti želimo tečajno obliko delavnic za dve skupini šolarjev, še naprej se bodo z največjim veseljem povezovali z robotiko in ekipo dr. Maše Jazbec ter Tadasano joga, želimo si še posojati učila in učiteljem nuditi izobraževanja, komlepirali bodo tridelni komplet žepne matematike in vsekakor se bo tekom leta pojavi še kak nov cilj.

Že od samega začetka obstoja se zavzemamo za dobro javno šolo, razumevanje temeljev matematike, za veselje do tega predmeta, ki nedvoumno vpliva na širši izbor za fante in tudi dekleta pri vpisu v srednje šole, zanimanje za tehniške poklice, ki jih že danes v gospodarstvu primanjkuje.

sos sola ekipa katapult

Ekipa S.O.S. šole in sodelavci – sami prostovoljci