»Vedno nam je bila všeč misel: ne mu le dati ribe, ampak ga raje naučili loviti.«

Zasavje je bilo vedno znano po revolucionarnih zgodbah, po kreativnosti in zanimivih idejah.

Vendar je ob prehodu v novo državo nekoč bogata zasavska dolina hitro izgubljala svojo moč. Zapirale so se tovarne. Mnogi so se izselili. Nam tako ljuba dolina je zapadla v apatičnost.

A peščica nas je ves čas verjela, da nam lahko uspe, če verjamemo vase, smo predani in iščemo priložnosti izven klasičnih okvirov razmišljanja. Podjetje Dewesoft je s prihodom v NASO pokazal, da se da, ampak kako spodbuditi še več takšnih zgodb?

Potem se je zgodilo zanimivo naključje. Skupina mladih fantov je naredila startup podjetje Chipolo. Izdelali so komaj delujoč prototip sledilne naprave, idejo objavili na Kickstarter in jih prodali za 300.000 dolarjev. A od prototipa do izdelka je dolga pot, Chipolo pa je imel zelo malo časa … Dewesoft jim je pomagal s prostori, jim dal možnost testiranja in znanje iz proizvodnje ter koristne kontakte. Danes, po petih letih, naredi Chipolo približno 4 mio. € prometa.

Pokazalo se je, da imajo neverjetno dobro infrastrukturo in seveda znanje ter povezave za pomoč mladim podjetjem. Zakaj ne bi s tem nadaljevali?

Nekaj mesecev razbijanja sten, še več grajenja novih, veliko zabave, še več sanjarjenja … In nastal je Katapult. Podporno okolje, ki s svojo infrastrukturo, znanjem in storitvami v povezavi z testnimi laboratoriji, stroji in proizvodnimi linijami Dewesofta ter ostalimi člani Katapulta pomaga podjetnikom, da razvijejo svoj izdelek in ustvarijo svojo zgodbo uspeha.

Okoli nas je veliko mladih, ki imajo inovativne ideje in zanimive hobije, iz katerih lahko ustvarijo izjemne poslovne zgodbe. Velikokrat potrebujejo zelo malo, a to nujno – kakšen dober nasvet, koristen kontakt, morda še pisarno in nekaj strojev, da naredijo svoj izdelek … Vse to jim nudimo v Katapultu. A ni lepo, da mladi živijo svoje sanje?

Znotraj Katapulta se tako razvijajo aplikacije, programira robotika, razvijajo programi učenja matematike, izdelujejo inovativni produkti, ustvarjajo prehrambni izdelki, izdajajo knjige …

Katapult je bil v osnovi narejen predvsem za naše doline, zato ga želimo z vami približati tudi preko zgodb, ki se tu ustvarjajo. Tako bomo vsak mesec predstavili eno zgodbo naših ustvarjalcev.

Naši ključni mentorji, ki s svojimi izkušnjami pomagajo začetnikom podjetništva:

Andrej Orožen (direktor in soustanovitelj Dewesofta), Mihael Gornik (vodja kakovosti v Dewesoftu), dr. Jure Knez (soustanovitelj in večinski lastnik Dewesofta ter ustanovitelj Katapulta), Urša Poznič Goršek (direktorica Katapulta), velikokrat pa pristopijo tudi zaposleni iz Dewesofta.

Da procesi v Katapultu nemoteno potekajo, sta zaslužni še Olga Knez (vodja projektov) in Neja Šoberl (računovodkinja in administratorka).

Kako se pridružiti Katapultu?

Prvi korak je, da izpolniš spletni obrazec Želim biti del Katapulta >> Prepričaj nas, da je tvoja ideja vredna nadaljnjega razvoja, in ti prava oseba za to.

Izpolnjene obrazce preverijo naši ključni mentorji in odločijo, koga sprejmemo in komu lahko pomagamo. Skozi ta izbor lahko sprejmemo le približno enega od petih, s tem da imajo prednost fantje in dekleta iz naših dolin.

Foto: Luka Knez

Katapult med drugim izvaja operacijo SIO-KATAPULT 2020-22, katere namen je financiranje izvajanja brezplačnih storitev za začetnike podjetništva. Zato lahko v Katapultu nudimo brezplačne dogodke (vabljeni ste vsi), tako seminarje kot delavnice, svetovanje in mentoriranje, nabor in presojo poslovnih idej …

 Aktivnosti Katapulta d.o.o. v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si

Dogodek sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si

Več informacij na sio@katapult.si.