logo katapult

Andrej Orožen

Po neuslišani želji postati vojak se je vpisal v strojno šolo v Celju. Strojniško znanje je nadgrajeval v orodjarni Steklarne Hrastnik, kjer je skoraj 10 let deloval na področju CNC obdelave in tehnologije.

Ko ga je Herbert iz Avstrije vprašal ali bi raje imel službo v mednarodnem podjetju merilne tehnologije, je takoj zagrabil priložnost in postal zastopnik za prodajo merilnih inštrumentov avstrijskega proizvajalca. Pri enem izmed kupcev v Trbovljah je srečal Jureta. »Imel je ideje, ki jih ne bi mogel realizirati v tistem podjetju. Vedel sem, da bo imel svoje podjetje ali pa nič.« Iz tega srečanja je nastalo podjetje DEWESoft …

Andrej je v prvih letih delovanja podjetja poskrbel, da je bilo vse izdelano tudi prodano. Kasneje se je posvetil organizaciji poslovanja podjetja. Prisega na poštenost in enakost do vseh.

Kaj je zanj največji uspeh?

»Ko pogledaš svoje otroke in vidiš, da nisi povsem zgrešil …« zamišljeno in z zadovoljstvom na obrazu pove. »No, pri tem ima več zaslug žena,« še doda, ob tem pa pogleda Loti, ki je prav tako zaposlena v podjetju Dewesoft. Da oba delata v istem podjetju vidi kot veliko prednost.

»Če bi jutri Luna padla na Zemljo, bi bil zadovoljen s svojim življenjem. Temu verjetno tudi lahko rečem uspeh.« Zagotovo. Kaj pa podjetje? »No, verjetno smo na splošno kar preveč skromni. Včasih pogledam okoli sebe in se zamislim – pa saj smo res nekaj precej dobrega naredili …«

Zakaj Katapult?

»To okolje je drugačno od državnih in občinskih pospeševalnikov. Vsi ti izrazi: pospeševalnik, inkubator, so nekako napačne. Prva beseda je prav – KATAPULT.

Ideja je nastala predvsem zaradi start-up idej, ki jih ni bilo mogoče integrirati v Dewesoft. Imamo veliko znanja in opreme – zakaj ne bi tega ponudili tistim na začetku poslovne poti?«

Bi lahko podal kakšen splošen nasvet vsem začetnikom podjetništva?

»Odloči se – ali boš živel za to ali pa pač ne boš. Če ne boš, ne pričakuj velikih uspehov. Vidim veliko mladih, ki bi radi ohranili varnost redne službe, popoldan se pa šli podjetništva. Ni tako enostavno. Za idejo moraš živeti! Greš na vse ali nič,« odločno pove Andrej, ki je tudi en ključnih mentorjev na Katapultu, saj s svojimi izkušnjami in znanjem pomaga mladim s podjetno žilico.

Česar morda niste vedeli o Andreju:

  • Ima dolgoletni staž rokometnega vratarja. "Na Dolu pri Hrastniku je bilo tako: če si hotel biti kaj deca, si bil rokometaš."
  • Je ljubitelj konj - jezdec s potrdilom zdravnika po padcu.
  • Je ljubitelj kmečkih opravil, strojev in naprav za vsakodnevno delo. »Baterije so zakon,« se nasmehne. Pa tudi gobe rad nabira.
  • Oficir slovenske vojske, aktivni udeleženec osamosvojitvene vojne.

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).