logo katapult

Kdo smo?

Obujamo Zasavje!

Zametki Katapulta segajo v čas rojstva naše samostojne države.

Zasavje je bilo vedno znano po revolucionarnih zgodbah, po kreativnosti in zanimivih idejah. Nekoč bogata zasavska dolina je ob prehodu v novo državo hitro izgubljala svojo moč. Zapirale so se tovarne. Številni so izgubili službe. Mnogi so se izselili. Nam tako ljuba dolina je zapadla v apatičnost.

Peščica nas je ves čas verjela, da nam lahko uspe, če verjamemo vase, smo predani in iščemo priložnosti izven klasičnih okvirov razmišljanja. Ves čas smo verjeli, da nam lahko uspe obnoviti našo industrijo.

Leta 2000 smo ustanovili podjetje Dewesoft, ki izdeluje merilne inštrumente, ki se uporabljajo v raziskovalnih laboratorijih NASE in pri vseh proizvajalcih avtomobilov na svetu. Danes je Dewesoft 100-milijonsko podjetje s 400 zaposlenimi po vsem svetu. Ima tudi najvišjo dodano vrednost na zaposlenega v Sloveniji. 

Toda kako pomagati celotni dolini in širše? Čeprav je bil Dewesoft uspešen, je naša dolina še vedno trpela.

Odločili smo se, da ponudimo tisto, kar znamo najbolje - dobro infrastrukturo, znanje in povezave. Nekaj mesecev rušenja zidov, več gradnje novih, veliko zabave, več sanjarjenja ... In rodil se je Katapult. Podporno okolje, ki s svojo infrastrukturo, znanjem in storitvami ter Dewesoftovimi testnimi laboratoriji in proizvodnimi linijami pomaga podjetnikom sanjati in se osredotočiti na bistvo poslovanja. 

Katapult in Dewesoft hitro rasteta in sta prerasla svoje sedanje prostore v velikosti 10.000 m2. Zato širimo koncept in gradimo celotno mesto, Mesto Akrobatov, ki bo podpiralo nove ideje.

Opažamo, kako apatičnost nadomeščajo upanje, ustvarjanje in vera, kaj vse lahko uresničimo. Menim, da nam je z Dewesoftom in Katapultom v naših dolinah uspelo razširiti pozitivno miselnost in spodbuditi podjetnost.

Jure Knez, Dewesoft
Jure Knez, Dewesoft
Podjetnik, vedno vizionar, ljubitelj feratanja in oče štirih otrok.
company logo

Ekipa, ki ti stoji ob strani

Dr. Jure Knez

Soustanovitelj Dewesofta in lastnik Katapulta. Je vizionar, je idejni vodja in je naš steber, na katerega se lahko naslonimo, ko začutimo mehka kolena. V ozadju nas opazuje in opozori, kadar ga kje brcamo v temo.

Več o Juretu
Mihael Gornik

Direktor Katapulta. Z bogato poslovno kariero (direktor Dioteca, vodja kakovosti na Dewesoftu …) in pridobljeni izkušnjami vodi Katapult in pomaga mladim podjetjem. “Ne pozabite treh magičnih besed – dober dan, prosim, hvala.”

Več o Mihaelu
Andrej Orožen

Andrej je soustanovitelj Dewesofta, ki je kar 23 let zasedal mesto direktorja tega izjemno uspešnega podjetja. Danes z veseljem deli svoje znanje in nasvete mladim startupom.

Več o Andreju
Jernej Ženko

Vodja mentoriranja na Katapultu in ustanovitelj startupa Gridtech. Inženir, ki bo znal svetovati glede razvoja izdelka, prototipiranja in proizvodnje.

Več o Jerneju
Petra Škarja

Pisateljica, avtorica več knjižnih uspešnic in lastnica Založbe 5KA. Na Katapultu skrbi za vsa besedila, zgodbe, zapise, objave … in kreira Mozaik podjetnosti.

Več o Petri
Olga Knez

Vodja projektov. V malem prstu ima vsa pravila, zahteve in določila s strani javnih agencij, da lahko Katapult omogoča brezplačna izobraževanja in mentoriranja mladim podjetnikom.

Več o Olgi
Tina Hren

Pravnica, ki zna optimizirati procese in urediti vse potrebno, da naša poslovanja potekajo nemoteno.

Več o Tini
Marko Malavašič

Računovodja z ogromno izkušnjami – on je tisti, na katerega se obračamo, ko rabimo razlage za najbolj kompleksne računovodske izzive.

Več o Markotu
Peter Krebs

Peter vodi Katapult testing - testiranja, certificiranja, priprava izdelka za trg in industrializacija ...

Več o Petru
Nina Jelenc

Nina ureja administracijo in je glavna oseba v administraciji za Katapult Metal.

Več o Nini
Špela Tuhtar

Skrbi za administracijo in računovodstvo ter nasploh organizacijo.

Več o Špeli
Jelena David

Matematika je njen drugi dom. Računovodstvo za gospodarstvo pa njeno močno področje.

Več o Jeleni
Neja Gozdnikar

Organizacija, vodenje, administracija … Vse to ji je domače, podjetništvo pa še posebej zanimivo.

Več o Neji
Lili

Naša robotka, ki otroke (in malo večje otroke) uči robotike, vodi naše dogodke in nasploh popestri dogajanje v Katapultu.

Več o Lili

PREJ ...

... SEDAJ ...

... KMALU (Mesto Akrobatov)

Gradimo prihodnost: MESTO AKROBATOV

Mesto Akrobatov bo prostor neskončnih možnosti, vesolje priložnosti. Raj za inženirje. Raj za podjetnike. Raj za vse, ki želijo spreminjati svet.

Dewesoft + Katapult (s pridruženimi podjetji in startupi) = Mesto Akrobatov

Dewesoft je visokotehnološko podjetje, ki deluje v 70-ih državah sveta in zaposluje preko 400 ljudi, je eno izmed pet največjih podjetij merilne tehnike na svetu, razvoj in proizvodnjo za ves svet pa imajo v - Trbovljah. Odprli so vrata do svojih strojev, tesnih naprav, znanja in distribucije, da z njimi pomagajo slovenskim startupom. Podporo so formalizirali v Katapult - podjetniško okolje za startupe s fizičnim izdelkom. 

Mesto Akrobatov bo združeval vse to - bo poslovno okolje skupnih storitev in proizvodnje za fizične izdelke, kjer se združuje najnaprednejše tehnološko znanje ter povezuje modrost izkušenih (Dewesoft) in zagnanost mladih (Katapult).

Slovar zasavskih izrazov

Da se bomo lažje razumeli

 • Ahtaj – pazi
 • Colnga – plača
 • Faulast – len
 • Gruntat – razmišljat
 • I'br'šiht – nadure

 • Prfrigan – zvit
 • Pucahnat – zarisati
 • Pušinu – ugotovil
 • Serbus – živ'jo (pozdrav)
 • Upal’n – zmešan

 • Kšeft – posel
 • Ku'm'rat – prijatelj
 • Klamfe srat – nekaj delati narobe
 • Upal’n – zmešan
 • Mat kurja – ni slovenskega izraza. Oziroma je: kokošja mama

Naš ponos so Akrobati ...

... a tudi prejete nagrade nam dajo veter v krila

 • 2019 Zlato priznanje za inovacijo (GZS Zasavje)- za projekt Založba 5KA
 • 2019 Srebrno priznanje za inovacijo (GZS Slovenija) - za projekt Založba 5KA
 • 2020 Best of the Best, v kategoriji Povezovanje (Amcham); Najboljša poslovna praksa povezovanja: Dewesoft - Katapult
 • 2021 Impact Stars (Deloitte Slovenija); osebna nagrada za podjetja, ki imajo jasno etično dimenzijo v jedru svojega poslovnega modela in vplivajo na poslovanje, okolje, družbo in raznolikost.
 • 2022 Pomladni veter (GZS-PTZ); Nagrada ustanovi, ki je največ prispevala pri spodbujanju podjetništva in zdravega podjetniškega okolja v Sloveniji.
 • 2022 European Enterprise Promotion Awards 2022, National winner s projektom Mozaik podjetnosti
 • 2022 SPS - Slovenski podjetniški sklad; Posebna pohvala za mentoriranje v njihovih programih, saj je bil od vseh podjetniških pospeševalnikov s strani uporabnikov najbolje ocenjen.
 • 2024 Zlato priznanje za inovacijo (GZS Zasavje) - S.O.S. šola za poglobljeni didaktični in učni pripomoček za prvošolce

Kako prideš do nas?

Ali
Temeljne vrednote, po katerih delujemo
 • KAMERATŠAFT

  Pomagamo si, saj skupaj zmoremo veliko več.

 • NE NALAGAT

  Bodi preprost, dostopen, človeški. “Če ne znaš povedati na način, da razume 5-letni otrok, v resnici še sam ne razumeš.” Einstein.

 • BOD DEC (AL PA BABA)

  Bodi odgovoren, stoj za tem, v kar verjameš, kar delaš (tudi, ko kaj zaserješ).

 • BOD FER

  V podjetnišvu si lahko zares uspešen samo s poštenostjo.

 • KO ZAGRNEŠ, SE POBER

  Padci so v redu, samo nauči se kaj od njih; poskusiti in ne uspeti je povsem sprejemljivo. Mi si rečemo: “No worries man, everything is gonna be aaaaaallllright.