logo katapult

Jernej Ženko

Inženir, ki je navdušen nad reševanjem problemov. To navdušenje in strast je spremenil v podjetniško zgodbo, sedaj pa je tudi tehnični direktor Katapulta. 

Idej mu nikoli ni manjkalo. Od ideje postavitve športnega centra in ledno tekmovalnega plezanja v Katarju, do premium kaviar iz jadranskih jesetrov; od ideje nekakšnega bookinga za glasbenike, do magnetne trzalice za kitaro; od naprave za disagregacijo podatkov o uporabi električne energije, do naprave za zaznavanje vsebnosti hormonov v krvi … No, saj pravimo, idej mu ne manjka.

Medtem je dokončal šolanje in se zaposlil v podjetju Logicdata, kjer je postal direktor slovenske podružnice, ki je bila zadolžena za razvoj. Za tem je kot bussiness creator deloval še v podjetju Astron.

»V dokaj pozni fazi formalnega šolanja sem ugotovil, da se zelo rad učim. Naravoslovje mi je še posebej blizu. Če ohranjam močno naravoslovno tehnično znanje, se mi zdi, da imam s tem nekakšen občutek za svet. Znam se navdušiti nad stvarjo, to naštudirati v nulo in potem iz tega izhajati.«

A dan ima le 24 ur, kar je Jernejev največji izziv. »Žal ugotoviš, da se moraš osredotočiti na nekaj ključnih področij, saj v omejenem času ne moreš obvladati vseh. Jaz sem se tako usmeril v podjetništvo, ki me zanima, v družino, ki jo imam, in v šport, v katerega rad vlagam.«

Medtem so z ekipo navdušencev spoznavali sebe in svoje sposobnosti, obenem se veliko naučili … da so lahko rekli: “Sedaj je pa dovolj. Če se bomo nečesa lotili, se bomo tako, kot je treba. Kaj najbolj obvladamo? Senzoriko.” Ustanovili so startup GridTech. Razvili so prilagodljiv varnostni sistem ElderOn za optimizacijo oskrbe v domovih za starejše. Z njihovimi napravami zaznavajo, kaj se dogaja s starejšimi, kar je ključno predvsem ponoči ali kadar dementni ljudje odidejo iz sobe. Njihov cilj je izboljšati varnost stanovalcev in podpreti osebje pri njihovi vsakdanji rutini.

Trenutno je največji izziv proizvesti dovolj kosov za vsa povpraševanja, sploh ob trenutno oteženih dobavah posameznih komponent. »Sladki problemi,« to komentira Jernej.

Ob njegovem izjemnem tehničnem znanju, lastni izkušnji startupa in izkušnjah vodenja ter prodaje, smo ga povabili v Katapult, za tehničnega direktorja.

Kaj Jerneju predstavlja uspeh?

Uspeh je, da vzljubiš proces, hkrati pa še nekaj dosežeš in se sproti veliko naučiš. Ko prideš do cilja, se dostikrat počutiš malo praznega. Zato je pomembno uživati v samem procesu do tja. Reševanje težav je bolj maraton kot sprint.

Zakaj Katapult?

O stvareh, ki jih Katapult daje svetu, premalo slišimo v formalnem šolanju in v družbi nasploh. O podjetništvu imamo nasplošno malo napačen pogled … Dodana vrednost je tisto, kar družbo vodi naprej. Pa ne samo v tehniki. Na vseh področjih. No, seveda sta poleg tega pomembni tudi umetnost, sočutnost … Čas je omejen, sredstva prav tako. Dodana vrednost napaja razvoj in zaposluje ljudi. Brez tega bi še vedno s kamni pisali v skale.

Zaradi dodane vrednosti si lahko ustvarimo boljše okolje, si olajšamo življenje, živimo dlje … in se imamo lepo. Tega pogleda v našem prostoru še manjka in Katapult to daje. Nujno je, da spodbudimo ljudi, da iz surovin in znanja sestavijo nekaj, kar ima višjo vrednost, kot pa surovine same.

Kakšen splošen nasvet?

Ne podcenjujmo se. Če v nekaj vložimo dovolj časa, nam lahko uspe. Zaupati si moramo, da smo zmožni mnogo več, kot mislimo, da smo.

Česar morda niste vedeli o Jerneju:

  • obožuje plezanje (poglejte slike spodaj - a ni očitno?)
  • vse življenje se precej veliko ukvarja z glasbo, kar je kar impresivno za človeka brez posluha  :)

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).