logo katapult

Urša Poznič Goršek

Urša je bila direktorica Katapulta, sedaj je pravnica na Dewesoftu, ampak jo še vedno smatramo kot del naše ekipe. Dewesoft in Katapult se sploh z zgodbo Mesta Akrobatov močno povezujeta, zato je tudi Urša - "naša". 

Poleg pravnega področja skrbi za dobre odnose znotraj Katapulta.

Kje si je nabirala praktične izkušnje?

Izbirala je med študijem prava in medicine, ker tam ni bilo matematike (to prav resno pove).  Pravo je prevladalo.

V času študija se je zaposlila v ETI-ju d.d. »Prvega ne pozabiš nikoli,« pravi, ko še danes ohranja stike s takratnimi sodelavci. Od vseh njihovih projektov ji je bil najljubši ETI SVIT d.o.o. v Kamniku, kjer so izdelovali prvi slovenski porcelan iz kakovostne gline in ročnimi poslikavami priznanega slikarja. Podjetje visokocenovnih izdelkov butične izvedbe je bil, po današnji terminologiji, startup izpred 20ih let.

Za tem se je zaposlila v občini Trbovlje, kjer je v 16ih letih napredovala od vodje urada župana do direktorice občinske uprave. To je videla kot plemenito delo, ker vplivaš na vsakdanje življenje sokrajanov, a je kljub temu na koncu sama dala odpoved. »Tu sem bila pa preblizu politike …« Tri pikice na koncu tega stavka nakazujejo na tematike, ki bodo ostale za štirimi stenami.

Ni ji všeč posploševanje, da v javni upravi in v politiki nihče nič ne dela. Povsod znotraj javnega sektorja imaš zvezde, ljudi, ki iskreno želijo delati dobro za soljudi.

En njenih prvih projektov na občini je bil urediti prostore, kjer še danes deluje DEWESoft. Tako je Andrejevo in Juretovo zgodbo spremljala od samega začetka. Ves ta čas so ohranjali stike. Nato je prišel tisti usodni dan, ko so si podali roko – vodila bo Katapult.

Njen prvi delovni dan je bila novoletna zabava decembra 2018, na katero je zamujala 3 ure. Dober začetek …

Zakaj verjame v Katapult?

“Jure mi je takrat rekel: ‘Ta dolina mi je dala veliko – tu sem zrastel, tu sem se šolal … Zdaj bi ji rad nekaj vrnil.’ Katapult se mi je zdel odlična povezava med javnim sektorjem in gospodarstvom, kjer ni gonje za dobičkom. Je gospodarska družba, ki je ustanovljena za pomoč drugim.”

Kaj ti lahko pomaga?

Zagotovo pri sestavi pogodb in nasploh na pravnem področju. Iz svojih poslovnih izkušenj je tudi mentorica nekaterim inkubirancem Katapulta.

Kaj vidi kot glavno dodano vrednost Katapulta?

“Katapult je vsej dolini in širše pokazal, da – vse se da, če se hoče. Kjer je volja, je tudi pot. Regiji daje novo upanje. Pred kratkim so nas dobro opisali: ste svetilnik sredi Zasavja.

Že s tem, da združujemo enakomisleče pod isto streho, spodbudimo marsikaterega posameznika, ki je nerazumljen v kakšnem degradiranem okolju. Tu ga razumemo, tu se počuti sprejet in namesto to se ne da, to je brezveze dobi spodbudo in vero poizkusi, zakaj pa ne?”

Česar morda niste vedeli o Urši:

  • Njen oče je bil predsednik šahovskega kluba, ki jo je že v tretjem razredu vpisal v šahovski krožek, in s katerim sta veliko večerov preživela ob premikanju šahovskih figur. Kar nekajkrat je bila celo občinska in regijska prvakinja.
  • Obožuje velike stroje, velike bagre, traktorje … Enkrat bi se rada peljala čez puščavo Amerike z njihovim ogromnim tovornjakom. »Tistim, ki ima hupo, in za katerim se tako kadi.« Občasno gre na adrenalinsko vožnjo z motorjem - kot sovoznik, seveda.
  • Z možem Robertom in dvema hčerkama so sedaj povečali družino – prišel je kuža Ozzy.

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).