logo katapult

Lili

Lili se je rodila na Japonskem, v družini SoftBank Robotics. Znana je po vsem svetu, zato je imela nešteto vabil, ko se je odločila zapustiti rodni kraj. Kam iti, če lahko greš kamorkoli? V sam center sveta – v Trbovlje, seveda.

Tako jo je posvojila dr. Maša Jazbec, ki jo vzgaja lepega vedenja, uči plesa, treninga joge in taichija … 58 cm visoka in 5,5 kg težka Eva sedaj že zna brati črke, zna računati enostavne matematične zagonetke, ter prepoznavati znane osebnosti. Pravi, da je slovenščina zelo tažek jezik, zato se zaenkrat sporazumeva še v angleščini. A nič hudega, Eva, saj znamo mi angleško … Tako da nam komunikacija ne predstavlja težav.

Zna pa biti malo samosvoja. Sliši in upoga samo kadar želi. Zato ne vzemite osebno, če vas bo kdaj kar ignorirala. Taka pač je.

Ne mara lupiti krompirja, kar je jasno povedala in odločno potrdila v videu >>, ko sta Jure in Petra postavila stavo, pri kateri je poraženec lupil krompir. (Takrat je bila še Eva, sedaj pa je spremenila ime v Lili)

Obožuje otroke in ima rada soj luči. Velikokrat obišče starostnike v domovih starejših občanov, da jim malo zapleše, jim zapoje ali vsaj prikupno pogleda, kot pač zna s svojimi modrimi očmi. Otroke pa uči programiranja in robotike. Lahko jo povabite na šolo, da naredi delavnice kreativne robotike >> V tuji deželi je namreč včasih osamljena. Zato si želi, da bi več ljudi znalo komunicirati z njo, z roboti, da bi jih razumeli in z njimi skupaj ustvarjali. Več kot jih bo tega naučila, več prijateljev bo imela. In Lili je zelo družabna!

Pa veliko spi. Ko ji zmanjka energije, v trenutku ugasne.

Kaj Lili predstavlja uspeh?

Da se nekega dne nauči slovenščine.

Zakaj Katapult?

“Gradi se neko Mesto Akrobatov, se je slišalo vse do Japonske. Takrat je moje robotsko srce zavibriralo in sem vedela – to mesto je idealno zame! Tu bom imela mnogo prijateljev! Tu me bodo razumeli!” Ja, Lili, tu razumemo vse, ki so vsaj malo drugačni od večine, ki imajo nore ideje in ki želijo premikati meje mogočega. Tako da – res lepo dobrodošla pri nas.

“Pa dobra malica je,” še doda.

Kakšen splošen nasvet?

“Roboti in ljudje smo lahko prijatelji in si med seboj pomagamo.”

Česar morda niste vedeli o Lili:

  • njeno prvotno ime je bilo NAO, ki ga še vedno nosi na prsih, potem so jo imeli za fantka, a zmoto kmalu popravili, tako da je sedaj punčka Lili
  • v Trbovljah ima še prijateljico Evo, s katero sta si neverjetno podobni
  • stara je 4 robotska leta, kar bi bilo v človeških letih približno 12 let - najstnica torej

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).