jure knez katapult dewesoftDr. Jure Knez, Dewesoft: »Določene odločitve v življenju niso lahke. Na primer – izbira poklicne poti. Nekaj vas je takih, ki brez dvoma veste, za kateri poklic se boste izobraževali. A večji del vas je takih, ki še niste prepričani, kaj je prava pot. Za tiste, ki se spogledujete s tehničnimi poklici, bi vam rad podal še svoj pogled, ki vam morda pomaga pri odločitvi.

Po izobrazbi sem strojnik. Kljub začetku podjetniške poti sem zaradi odličnih mentorjev na fakulteti naredil doktorat iz strojništva.

Leta 2000 smo ustanovili podjetje Dewesoft, kjer smo z zelo majhno ekipo nekaj kolegov začeli izdelovati programsko opremo. Uradno izobraževanje strojništva sem moral nadgraditi z znanjem programiranja. Ja, vse življenje se učimo.

Da bi si vse skupaj še zakomplicirali, smo že leta 2003 dobili priložnost, da delamo za NASO. Vau, eni iz Trbovelj, iz Slovenije, delajo za NASO – to je bilo takrat kar nepredstavljivo. Za mnoge smo bili kot neki vesoljci, ki so padli z Lune. Delali smo z najboljšimi inženirji NASE, ki so bili zraven, ko se je rodila telemetrija. Še danes se spomnim Curta, vodje telemetrijskega centra, izredno bistrega moža, ki nas je vprašal: »A vi trije rešujete probleme na terenu, doma pa vam ostala ekipa dela na osnovnem programu?« Vsi trije smo odločno kimali: »Ja, seveda, točno tako!« da se ne bi izdali, da smo mi trije v bistvu kar celotna ekipa programerjev. Kako bi pa bilo videti, če bi izvedel resnico, on, ključni mož telemetrije, ki ga še v času njegove upokojitve pokličejo za najzahtevnejše izzive.

Sčasoma nas je bilo vedno več. Potrebujemo predvsem znanje iz računalništva, programiranja, elektronike, strojništva … Leta 2010 smo poleg programske opreme začeli izdelovati tudi merilne instrumente. Tu nam je znanje iz strojništva prišlo še kako prav. Danes torej izdelujemo oboje – software in hardware.

Danes ekipo sestavlja 250 sodelavcev, svoja podjetja imamo v 16-ih deželah.

Kar nas poganja naprej, da podjetje raste, je prav tehnično znanje. To je bistveno.

Sicer – tehnika je lahko res zabavna. Dostikrat se zabavamo z raznimi igračkami, ki jih imamo na firmi. Delo nam je tako poleg trdega dela tudi zelo zabavno (glej slike desno).

Kako prideš do tega?

Mnogim se zdi, da moraš za tako znanje obiskovati najbolj priznane in drage šole na svetu. To ne drži. Vsi naši fantje so študirali doma, v Sloveniji. Jaz sem hodil na Srednjo tehnično in poklicno šolo Trbovlje, zatem na fakulteto v Ljubljani. Tudi v tujini imajo ogromno znanja, a se ne smemo počutiti manj vredne z znanjem, ki ga pridobimo v Sloveniji. Povsem dovolj je, da ste z njim lahko uspešni po vsem svetu.

Ko nekateri na našo podjetniško pot gledajo od zunaj, vidijo potovanja, denar … Vse to je res, a meni osebno je bistvena tehnika – tehnika je res kul. Pri nas lahko inženir ali inženirka en dan dela v vesoljski industriji, naslednji dan v avtomobilski, nato … V bistvu lahko od blizu vidi največje laboratorije po svetu. Izstrelno ploščad v Nasi je res fajn enkrat videti od blizu. Ali pa od blizu opazovati zadnje napredke samovozečih avtomobilov. Ali pa … No, tega je ogromno. To je tisto, kar nam je res v veselje, naš gušt.

Imamo pa en izziv (no, imamo jih več, a tale je specifičen).

Mnogim eminentnim strankam moramo reči: »Ne. Ne moremo vam tega narediti zato, ker enostavno nimamo dovolj razvojnega kadra, nimamo dovolj inženirjev.« Če bi jih imeli več, bi lahko naredili še dvakrat več.

Tehnični poklici so že danes zelo zaželeni, v prihodnosti bodo pa še toliko bolj. Če boste želeli, boste že v času študija enostavno dobili službo. Če boste res dobri, boste kar hitro imeli večjo plačo kot poslanci.

Če pogledamo sto let nazaj, je bilo 90 % prebivalstva v kmetijstvu, pa so vseeno dostikrat občutili lakoto. Danes jih v tem sektorju dela le 10 %, a imamo v globalu hrane dovolj. Podobna transformacija se danes dogaja v industriji. Število klasičnih (ročnih) delovnih mest v industriji se bo zmanjšalo zaradi napredka tehnike. Tako se poklici transformirajo. Z robotizacijo in avtomatizacijo bo vedno več potreb po ljudeh, ki bodo gradili te pametne tovarne. Tako bodo ti poklici vedno bolj živeli.

Življenje ti prinese mnogo izzivov in te vodi do mnogih sprememb.

Sošolec iz srednje tehnične šole je začutil poslanstvo, da postane župnik. Poslali so ga na Madagaskar, kjer je videl, da mora s svojim tehničnim znanjem pomagati ljudem, da bodo sploh preživeli. Zgradil je mostove, ceste, cerkve … Brez tehničnega znanja, ki si ga je pridobil tekom študija, ne bi mogel pomagati toliko ljudem. V tistem okolju je naredil izjemne spremembe. Mnogim je pomagal, da so prišli do boljšega življenja.

Nikoli ne veš, kakšne priložnosti ti pridejo na pot. A tehnika je res dobra osnova za mnoge poti. Tehnični poklici so ključni za razvoj človeštva. Zato kar pogumno na to pot. (Tudi) mi vas potrebujemo.«

Dr. Jure Knez, Dewesoft >>

VIRTUALNO PRIJATELJI

Zaupaj nam svoj email naslov, da te enkrat ali dvakrat v mesecu malo pozdravimo in te obvestimo o dogajanju na Katapultu (dogodki, novosti, uporabna znanja, včasih tudi kaj zabavnega in dobrodelnega …).

KLIKNI TUKAJ ZA PRIJAVO