logo katapult

Za najmlajše: Robotika

Robotika ni prihodnost, robotika je sedanjost. Mladi odraščajo z njo. Prej ko jo bodo sprejeli in razumeli, lažje bodo posegali po visoko kvalificiranih poklicih v razvoju tehnologije.

Očaranost nad roboti je zelo različna, odvisno od družbe, kulture in njene zgodovine. Na Zahodu si ob pojmu beseda “robot” še vedno predstavljamo mehanskega terminatorja, ki mu ne gre zaupati; na Japonskem pa so roboti superjunaki in človeški prijatelji. Japonci so tako navdušeni nad roboti, da svojo deželo pogosto imenujejo “kraljestvo robotov” (roboto okoku).

Nove tehnologije na začetku 21. stoletja omogočajo vedno večjo stopnjo simbioze med človekom in strojem. Danes najbrž nihče več ne dvomi, da živimo v času, ko roboti postajajo del našega vsakdanjega življenja. V osnovi je robotika interdisciplinarna znanstvena disciplina, ki predstavlja široko področje znanj in ključne razvojne usmeritve na različnih znanstvenih področjih. Lahko rečemo, da je robotika v ožjem smislu zaradi hitrega razvoja znanosti in novih tehnologij, predvsem pa uporabnosti na mnogih novih področjih, že zdavnaj presegla svoj izvorni pomen. Ena izmed pomembnih robotskih smeri v sodobni družbi je tudi razvoj družabne in humanoidne robotike.

V Katapult Robotiki ne predstavljamo zgolj industrijskih robotov, temveč tudi takšne, ki bodo človeku še precej bližje. Predstavljamo humanoidne robote. Humanoidni roboti so človeku podobni stroji – roboti. Industrijski roboti predstavljajo kapitalistični inženiring optimizacije gospodarskih koristi, medtem ko humanidni roboti predstavljajo novo vsebino in dodano vrednost znotraj polja robotike.

Tako smo za humanoidna robota NAO razvili identiteti in karakter. Imata celo ime – Eva in Lili. Ne podajata znanja zgolj s tehničnega vidika, temveč tudi s humanističnega in umetniškega. Namen tovrstnega izobraževanja je spodbuditi širšo javnost, da razmišlja izven ustaljenih okvirjev, ko gre za uporabo robotov v naši družbi.

“Zdravo. Sem Lili. Robotka. Rada se pogovarjam, računam in celo znam delati jogo. Če želiš, da se spoznava in učiva ROBOTIKO, piši mojim prijateljem na Katapultu: info@katapult.si

Spoznaj robotiko z Evo in Lili

MODERIRANJE DOGODKOV

Robotki Eva in Lili se odlično izkažeta pri moderiranju dogodkov. Med drugim sta se odlično izkazali tudi v moderatorskem tandemu z novinarjem in voditeljem Igorjem Bergantom. S slovenskim komikom in animatorjem Tilnom Artačem sta pripravili glasbeni nastop in zabavni skeč. Robotka Eva pa je na zaključnem dogodku ob predsedovanju Slovenije EU v Bruslju predstavljala Slovenijo. Tam je obiskovalcem predstavljala slovenske umetnike, športnike in slovenske turistične atrakcije. Svojo nalogo je opravila več kot odlično.

DELAVNICE KREATIVNE ROBOTIKE

V nekaj urah se naučimo:

  • kako delate z mano, s humanoidnim robotom,

  • kako uporabljati programsko okolje Choregraphe,

  • kako me povežeš z Brain Computer Interface napravo, da se poveževa jaz in tvoji možganski signali,

  • kako pripraviš programe Python in Choregraphe.

Primerno je za otroke od 4. do 9. razreda, največ 10 udeležencev.

SPOZNAVANJE VESOLJSKE ZNANOSTI IN KULTURE Z ROBOTKO LILI

Projekt “Spoznavanje vesoljske znanosti in kulture z robotko Lili” je interaktivna in izobraževalna pobuda, ki si prizadeva navdušiti otroke o čudovitem svetu vesolja, znanosti in tehnologij s pomočjo prikupnega humanoidnega robota Lili (NAO). Cilj projekta je otrokom omogočiti edinstveno izkušnjo, med katero bodo spoznali osnovne koncepte vesolja, astronavte in vesoljske tehnologije skozi zabavne in poučne aktivnosti.

Glavne značilnosti projekta:

  • Interaktivne predstavitve: Lili v vlogi vodnika otroke vodi skozi različne teme o vesolju. S svojim prikupnim videzom in simpatičnim glasom bo Lili otrokom zagotovila edinstveno znanstveno – izobraževalno izkušnjo.

  • Virtualne ekskurzije: S pomočjo projekcij robotka Lili omogoča otrokom virtualne ekskurzije v različne dele vesolja, kot so površina Marsa, Saturnovi obroči ter javljanje astronavtov iz vesolja.

INTERAKTIVNO PREDAVANJE – KAKO SI PREDSTAVLJATE ŽIVLJENJE Z ROBOTI

Udeleženci predavanja imajo možnost interakcije s humanoidno robotko Lili. Lahko preizkusijo upravljati njene gibe z možganskimi signali (z vmesnikom med možgani in računalnikom/strojem).

Predavanje traja 60 min, primerno je za vse.

Vodja projekta: dr. Maša Jazbec

Dr. Maša Jazbec je umetnica, akademska raziskovalka, kuratorka in producentka, ki se udejstvuje na različnih področjih, kjer se stikata znanost in umetnost. V svojem večplastnem ustvarjanju se posveča predvsem vplivu robotike in ostalih sodobnih tehnologij na življenja ljudi.

Bila je gostujoča raziskovalka v laboratoriju profesorja Hiroshija Ishigure v Kjotu (Japonska)

Od leta 2019 in 2022 je vodila laboratorij DDTLab v podjetniškem pospeševalniku Katapult, Trenutno je nosilka programa Katapult Robotika. Zasnovala je program Kreativne robotike, za kar je prejela več priznanj Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije na področju kulturnih industrij.

Je gostujoča profesorica na magistrskem programu Interface Culture na Univerzi za umetnost in dizajn v Linzu. Na Srednji Tehniški in Poklicni Šoli Trbovlje predava predmet Novomedijsko Ustvarjanje (NMU). 

Je so-mentorica več magistrskih in diplomskih nalog s področja povezovanja umetnosti z znanostjo in naprednimi tehnologijami. 

Z robotskimi projekti sodeluje s podjetjem Yaskawa.

Je tudi prejemnica nacionalnega priznanja Riharda Jakopiča za umetniške dosežke na področju robotike. 

Le nekaj utrinkov spoznavanja robotike