Odprtje kreativnih poslovnih prostorov Katapult underground za podporo mladim podjetnikom

Ponosni. Veseli. Navdušeni. Po nekaj mesecih razbijanja in postavljanja, pleskanja in zidanja ob sinergiji umetniškega in poslovnega pristopa … Po mnogih “brainstormingih”, kako prostor za kreativce narediti res – kreativen, so prostori očarali vse, ki imajo radi nekaj novega, nekaj nevsakdanjega. Iz temnega, skoraj pozabljenega skladišča smo ustvarili kreativne poslovne prostore, ki poosebljajo to, kar Katapult je: povezovanje + podjetnost + ustvarjalnost + Trbovlje (seveda).

 .

Katapult UNDERGROUND

S parkirišča stopite po stopnicah navzdol, v underground, v centralno postajo Trbovlje (seveda, kakopak). Zagledali boste znamenitega Prometeja in najvišji dimnik v Evropi. Vagon vas bo vodil dalje do pisarn, ki so poimenovane po svetovnih prestolnicah – Pariz, London, Hong Kong, Tokio, Belin, New York in Moskva. Lokacijo izdajajo obrisi mest in njihove znamenitosti na stenah pisarn. Ves čas pa vas vodijo zemljevidi podzemne železnice in usmerjevalne table (tudi Trbovlje, seveda).

Za oddih pa še zunanja kavarna francoskega stila – tudi najbolj zagnani podjetniki potrebujemo prostor, kjer se vse malo umiri, kjer nas obda zelenje in razveseli kakšna dobra kava.

Notri bodo ustvarjali startupi, ki jim bomo v Katapultu pomagali, da osvojijo vsa ta mesta sveta. Vsi pa se srečujemo, si pomagamo in sodelujemo prav v osrčju dogajanja, v centralni postaji – v Trbovljah. Tam, kjer nam je srce, tam, kjer se je rodil Katapult.

»Katapult je bil ustvarjen z namenom dajanja. V zasavskih dolinah je v preteklosti vladala apatija ob vseh tovarnah, ki so zaprla svoja vrata, zato smo predvsem želeli dokazati, da ni vse črno. Moje mnenje je, da smo v tem uspeli. Prav noro je, kako dobro živi v bistvu zelo preprosta ideja o deljenju. Dajemo, sprejemamo, živimo in delamo – skupaj,« pravi dr. Jure Knez, soustanovitelj in večinski lastnik podjetja Dewesoft ter ustanovitelj Katapulta.

Verjamemo, da ustvarjalnost osmišlja življenja, inovativnost pa spreminja svet. Zato širimo pozitivno miselnost in spodbujamo podjetnost.

Podjetja, ki delujejo v Katapultu

Na dan otvoritve so se v prestolnicah sveta predstavila podjetja, ki delujejo znotraj Katapulta ali tesno sodelujejo z nami. Že pogled na teh nekaj podjetij pokaže raznolikost, ki jo imamo, in širino, koga vse lahko podpremo s storitvami, mentorstvom, proizvodnimi kapacitetami, stroji, infrastrukturo …

  • Marjeta Hribar, KUOLMI

Marjetka je oblikovalka nakita iz premoga. Premog ročno nabere ter ga obdela v nenavaden nakit, ki kot spominek predstavlja Slovenijo in se dotika kulturne dediščine. Marjeta je oblikovala srce Prometeja, nove skulpture, ki krasi Trbovlje.

  • Jernej Verbuč – kiparjenje z motorno žago

Kako hobi in umetnost združiti s podjetništvom, uspešno dokazujeta Anja in Jernej Verbuč, ki kipari z motorno žago – njuni unikatni leseni izdelki so edinstveno darilo za obletnice, posebne priložnosti ali ‘le’ izjemna dodana vrednost vašemu domu, kraju ali turistični destinaciji.

  • Ustvarjalnik

»Prihodnosti se ne da napovedati, lahko se jo pa USTVARI,« je vodilo Ustvarjalnika, ki ga vodi Matija Goljar. Ustvarjalnik je podjetniški peskovnik, ki pomaga ideje pretvoriti od zamisli na papirju do prvega produkta in začetka posla. Z izobraževanji in mentorskimi programi so podprl že mnogo startupov.

  • S.O.S. šola

Strojna inženirka Alenka Knez, upokojena učiteljica strokovnih predmetov na srednji tehniški šoli Trbovlje, je ustanovila S.O.S. šolo, ki se zavzema za dobro javno šolo in ponuja pomoč pri delu s šolarji, ki imajo težave pri matematiki v prvih treh razredih osnovne šole. In to na prav inovativen način! Na njenih delavnicah se učijo uporabne matematike brez svinčnika in papirja. Praktično. Otrokom zanimivo. Razgibano. Vedno imajo mnogo pripomočkov, ki jih otroci primejo v roke, občutijo, premikajo in so vključeni pri delanju matematike.

  • RUK

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku pod vodstvom dr. Maše Jazbec razvijajo inovativne produkte in storitve za humano tehnologijo prihodnosti. Že prava znamenitost je njihova robotka Eva.

  • Rok’s nut butter

Rok Starič, prejemnik naziva Mladi podjetnik leta 2019, je upravičil ta naziv, saj je iz takratnega produkta Rok’s peanutbutter do danes že krepko razširil ponudbo. “Smo kar jemo, zakaj torej ne bi jedli dobro, da bi se tako tudi počutili,” je njegova motivacija, njegov “zakaj”. S kolegoma so celo ustanovili Kooperativo 103. Da bi imeli več priložnosti in možnosti, pa so moči združili Rok’s peanutbutter, Pohorske dobrote in Kokica Pokica in ustanovili Zadrugo 103. Delijo si proizvodnjo in investicije v stroje, s čimer so si krepko znižali stroške, sedaj pa pomagajo tudi ostalim startupom, ki imajo prehrambne izdelke.

  • More Than Beauty

Linija modnih oblačil pod vodstvom Jelke Verk, nosilke licence Miss Slovenija. Njihov zadnji produkt so oblačila, ki jih po danih navodilih lahko sešijete sami in si s tem bistveno znižate ceno visokocenovnega kosa oblačila.

  • Založba 5KA

Obstajajo zgodbe, ki si zaslužijo živeti večno, je vodilo Založbe 5KA in njene nosilke Petre Škarja. Z inovativnim poslovnim modelom omogočajo podporo slovenskim še nepoznanim avtorjem. Njihova zadnja knjiga AKROBATI opisuje Dewesoft, Katapult in podjetništvo skozi oči dr. Jureta Kneza, lastnika Katapulta.

Ponavadi smo vabili na kavo v Trbovlje. Sedaj pa lahko rečemo še: “Lahko pa tudi v Ljubljano, v underground.”

 . 

Ljubljana ali Trbovlje, ves svet ali le naša dolina … Vedno in povsod širimo pozitivno miselnost in spodbujamo podjetnost.

VIRTUALNO PRIJATELJI

Zaupaj nam svoj email naslov, da te enkrat ali dvakrat v mesecu malo pozdravimo in te obvestimo o dogajanju na Katapultu (dogodki, novosti, uporabna znanja, včasih tudi kaj zabavnega in dobrodelnega …).

KLIKNI TUKAJ ZA PRIJAVO