logo katapult

Petra Škarja

Pisateljica. Sprva po sili razmer, kasneje pa z navdušenjem po neomejenem ustvarjanju tudi podjetnica.

V Katapultu skrbi za zapisane vsebine (zgodbe, vsebine na spletni strani, v medijih, na socialnih omrežjih) in vsebine izobraževanj (tudi kreatorka Mozaika podjetnosti), mentorsko pa pomaga tistim, ki želijo izdati svojo knjigo, brošuro, publikacijo …

Petra je avtorica več knjižnih uspešnic, med katerimi je verjetno najbolj poznano delo CAMINO – Od suženjstva do svobode. Sicer bi po številčnih dosežkih rekli, da je najuspešnejša njena knjiga Ameriški milijonarji so spregovorili, ki je prevedena v ruščino, hrvaščino in angleščino. Avtorske pravice te knjige je prodala celo na Kitajsko, kjer je tudi predavala pred 3000 glavo množico. Angleška kindle verzija knjige je prejela naziv Amazon best seller in Amazon # 1 release. A Petra še vedno vztraja, da je najboljša njena knjiga CAMINO.

Pred kratkim je zapisala zgodbo dr. Jureta Kneza v knjigi AKROBATI.

Bila je tudi ena od treh ustanoviteljic podjetja 500 podjetnic d.o.o., kjer so organizirale največji dogodek za žensko podjetništvo v Sloveniji. A pravi, da njeno srce nikoli ni bilo v tem projektu … zato so po nekaj letih podjetje prodale Zavodu Meta.

Iz ljubezni do knjig je znotraj Katapulta ustanovila Založbo 5KA, kjer podpirajo nepoznane slovenske avtorje, saj verjame, da obstajajo zgodbe, ki si zaslužijo živeti večno. Čuti se odgovorno, da ohranja in neguje naš lep slovenski jezik, saj: “Le kaj bi bil narod brez kulture, kaj človek brez korenin?”

Kaj je zanjo največji uspeh?

Prvič pretečen mali maraton.

Zakaj Katapult?

“Če ne bi bilo Katapulta, nikoli ne bi bilo Založbe 5KA, to sem prepričana. Ker sem na lastni koži izkusila, kako izjemno podporo nudi to okolje, ga tako s srcem promoviram in soustvarjam. Katapult mi je daleč najlepša in najbolj učinkovita zgodba podpore mladim podjetnim dušam, ki bi rade ustvarjale in iz svojega hobija razvile svoj posel. A ni odgovornost vseh nas, da to podpremo in pri tem pomagamo?”

Bi lahko podala kakšen splošen nasvet vsem začetnikom podjetništva?

“Ja, obrnite se na ljudi, ki lahko res iz prakse podajajo kredibilne nasvete, izogibajte pa se tistim nasvetom, ki jih danes daje stotine samooklicanih strokovnjakov brez prakse a s čudovitimi nazivi in plehkimi referencami.”

Česar morda niste vedeli o Petri:

  • je večkratna državna prvakinja v odbojki (ne, ni visoka, zasedala je mesto libera)
  • skozi celotno šolanje je prejela vsa možna zlata matematična priznanja, medtem ko v umetniških predmetih in slovenščini ni blestela (a ravno to je danes njen posel)
  • obožuje gore
  • obožuje kavo!

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).