logo katapult
Novice

Kdo bo Slovenski podjetnik leta 2024?

Želimo ustvarjati v deželi, kjer je slovenski kapital cenjen in kjer je delo spoštovana vrednota. Z izborom Slovenski podjetnik leta želimo dati poklon tistim, ki so zgled zdravega podjetništva z občutkom za soljudi in skupnost, obenem pa izpostaviti pomen podjetništva za močno državo.

Petra Škarja 14.05.2024
blog single subtitle image

Kdo bo Slovenski podjetnik leta 2024? Iščemo osebo, obraz, vzor. Tistega, ki v praksi dokazuje pravo podjetništvo, ki se ne kaže zgolj v finančnih rezultatih, ampak v osebnosti, razmišljanju in delovanju. Osebo, ki s svojim delom močno pozitivno vpliva na družbo. 

“Noben pravi podjetnik ne dela za denar. Delajo za idejo. Delajo za uresničitev tega, kar vedo, da lahko ustvarijo. Kar vedo, da lahko spremenijo v svetu. In ta ideja je nora. Povleče te vase, da še takrat, ko bi odnehal, ne moreš,” pravi Matjaž Čadež, eden od ključnih graditeljev podjetništva Slovenije. 

Kdo bo tisti posameznik, ki ga kot vzornika zdravega podjetništva pravih vrednot lahko podpišemo pod te besede? 

Finalisti izbora Slovenski podjetnik leta 2024

BOJAN ALBREHT – Zlatarna Celje d.o.o.

Bojan Albreht je s svojim podjetjem AI Inženiring leta 1999 na dražbi kupil propadlo podjetje Zlatarna Celje. Pod njegovim vodstvom se je družba dvignila kot feniks iz pepela.  Zlatarna Celje je družinsko podjetje, ki se je najprej ukvarjalo predvsem z predelavo in trženjem izdelkov iz plemenitih kovin, leta 2012 pa so se razširili še na

hotelirstvo, ko so v ljubljanskem BTC zgradili hotel Plaza, leta 2023 v Ljubljani petzvezdični hotel in kongresni center Grand Plaza.  Podjetje ima odvisne družbe tudi na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Bolgariji in Avstriji. V zadnjem desetletju je podjetje vstopilo tudi na nepremičninsko področje, ko so v Ljubljani končali leta 2018 stanovanjski objekt Ypsilon z 91 nadstandardnimi stanovanji. V letu 2022 so ustvarili skoraj 120 milijonov evrov prihodkov s 247 zaposlenimi. 

FRANC JAGER – Jagros d.o.o. Rogaška Slatina

Franc Jager je ustanovitelj trgovske verige pod blagovno znamko Jager. Prvo trgovino je zgradil leta 1989 v Rogaški Slatini, danes pa ima podjetje več kot 850 zaposlenih, 42 trgovin, v letu 2022 so ustvarili več kot 215 milijonov prihodkov. Zasledoval je filozofijo, da so nove trgovine vedno gradili iz dobička, torej brez najemanja kreditov. 

Franc Jager, fant iz majhne revne kmetije, je dokazal, da se da praktično iz ničesar, s trdim in predanim delom ustvariti izredno uspešno podjetniško zgodbo. Podjetje Jagros je tudi en najbolj uspešnih primerov prenosa lastništva podjetja na naslednjo generacijo. Leta 2019 je Franc namreč prepustil podjetje sinovom Alešu, Boštjanu in Mihi, ki uspešno gradijo zgodbo trgovin Jager naprej, aktivni so pa tudi že člani tretje generacije. 

A Franc kljub svojim letom (77) podjetniško ustvarja dalje. Ustanovil je podjetje Gradnje Jager d.o.o. in se lotil gradnje in prenov nepremičnin ter hotelirstva. Med drugim je na hrvaškem otoku Murter odkupil in obnovil propadajoč Hotel Colentum. “Človek je narejen za to, da ustvarja,” je prepričan.

JURE MARKIČ – Run-tiger d.o.o. Ljubljana

Mladi inženir strojništva Jure Markič je lastnik in direktor podjetja Run Tiger d.o.o., ki ga je ustanovil pri 25 letih, v letu 2018. Do tedaj je s starši živel na majhni kmetiji. 

Pod blagovno znamko Run Chicken razvija inovativno opremo za kokoši in jo izključno prek Amazona uspešno prodaja po svetu. Začel je z avtomatiziranimi vrati za kokoši, ki se sama odpirajo in zapirajo, nadaljeval pa s hranilnikom in valilnico za kokoši. 

V letu 2022 so prodali 36 tisoč avtomatiziranih vrat za kokoši, ki so jih tudi patentno zaščitili. V petih letih so dobili naročila s 50 trgov, od tega je 80 odstotkov naročil iz ZDA, petina pa iz Evrope. V treh letih je prihodke povečal iz 440 tisoč EUR v 2020 na 11,3 mio EUR v letu 2023 ob 19 zaposlenih.

Kdo izmed finalistov bo Slovenski podjetnik leta 2024?

Slavnostna razglasitev prejemnika tega častnega naziva bo na Kongresu podjetništva v petek, 17. 5. 2024, v Portorožu. 

Vabljeni na dogodek >>

Ostale Novice

Dogodek

Startup Katapult: Sodobni marketing in prodaja

Naučite se subtilno vplivati na odločitve kupcev z uporabo psiholoških taktik, ki izkoriščajo podzavestne odzive. Odkrijte, kako graditi trajne odnose, povečati zvestobo strank in povečati njihovo življenjsko vrednost s cross-sellingom, up-selling

Dogodek

MVP, prototipiranje in nulta serija

Ker imajo podjetniki na začetku svoje podjetniške poti omejena sredstva, morajo svoj čas in denar porabljati zelo smotrno.

Dogodek

Izobraževalno mreženjski dogodek: 10 AI orodij za optimizacijo dela

Ste se naveličali poslušati o umetni inteligenci brez konkretnih rezultatov? Veste, da je ChatGPT le eno izmed mnogih AI orodij, vendar vas zanima, katera druga še obstajajo in so resnično uporabna? Želite raziskati ta orodja, vendar vam primanjku

Novice

Slovenski podjetnik leta 2024: FRANC JAGER

Minuli vikend je v Portorožu potekal že 9. Kongres podjetnikov Slovenije, na katerem so podelili tudi častno priznanje Slovenski podjetnik leta 2024. Prejel ga je Franc Jager, ustanovitelj trgovin Jager. Med nominiranci sta bila še Jure Markič (Ru

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).