logo katapult
Novice

Slovenski podjetnik leta 2024: FRANC JAGER

Minuli vikend je v Portorožu potekal že 9. Kongres podjetnikov Slovenije, na katerem so podelili tudi častno priznanje Slovenski podjetnik leta 2024. Prejel ga je Franc Jager, ustanovitelj trgovin Jager. Med nominiranci sta bila še Jure Markič (Run Tiger) in Bojan Albreht (Zlatarna Celje).

Petra Škarja 20.05.2024
blog single subtitle image

»Franc, saj ti si v redu fant, samo škoda, da iz tebe ne bo nič,« je dan za dnem poslušal mali France. Bil je tisti izbranec družine, ki ne rabi hoditi v šolo, ker bo ostal kmet. A srce si je želelo drugačne poti …

Prvo trgovino je zgradil leta 1989 v Rogaški Slatini, danes pa ima podjetje več kot 850 zaposlenih, 42 trgovin, v letu 2022 so ustvarili več kot 215 milijonov prihodkov. Zasledoval je filozofijo, da so nove trgovine vedno gradili iz dobička, torej brez najemanja kreditov. Franc Jager, fant iz majhne revne kmetije, je dokazal, da se da praktično iz ničesar, s trdim in predanim delom ustvariti izredno uspešno podjetniško zgodbo. 

Leta 2020 je vodenje in lastništvo podjetja Jagros d.o.o. v celoti prepustil svojim trem sinovom. Statistično le okoli 10 % družinskih podjetij preide na mlajšo generacijo, ostalih 90 % se jih bodisi proda ali propade že v drugi generaciji. Podjetje Jagros ni le v teh desetih procentih, ampak je celo vzor dobrega prenosa in učni primer za mnoga ostala družinska podjetja, saj sinovi Aleš, Boštjan in Miha zelo uspešno gradijo zgodbo trgovin Jager naprej. Njihova moč temelji na izkušnjah dveh generacij in globoko zasidrani volji po uspehu in jasnih vizijah za prihodnost.

A Franc kljub svojim letom (77) podjetniško ustvarja dalje. “Človek je narejen za to, da ustvarja,” je prepričan. Ustanovil je podjetje Gradnje Jager d.o.o. in se lotil gradnje in prenov nepremičnin ter hotelirstva. Med drugim je na hrvaškem otoku Murter odkupil in obnovil propadajoč Hotel Colentum. Še preden zaključi en projekt, že najde drugega in tretjega … Zakaj? »Zato, ker preprosto rad delam. Ker je to moj način življenja.«

Na vprašanje, kaj je recept za uspešno podjetništvo, spromno pove: “Prihodki morajo večji od odhodkov.” To je vse? “Pa to, da moraš imeti rad svoje delo in rad ljudi. Dolgoročno pa moraš paziti, da ne prevlada napuh, da imaš pošten odnos in da se te drži kmečka vztrajnost.« Kratko, jedrnato.

Tudi kadar je težko, skomigne z rameni:” Za najboljše stvari v življenju se moraš zelo potruditi. Terjajo čas, terjajo vztrajnost in terjajo veliko energije. Morda nam tudi zato postanejo najdragocenejše.”

Zgodba trgovin Jager je inspirativna zgodba, kako lahko z delavnimi rokami, strastjo po ustvarjanju in pravimi vrednotami preprost kmečki fant iz majhne slovenske vasice zgradi svoje sanje. Je trgovec po duši, kmet po poreklu in gradbinec v prostem času.

V svoji bogati podjetniški poti se je raje skrival v ozadju, kot medijsko izpostavljal, zato se le malo ve o njem. Pred kratkim pa je svojo zgodbo z nasveti in izkušnjami s pomočjo pisateljice Petre Škarja zapisal v knjigi Franc Jager - Zgodba nastanka najuspešnejšega slovenskega trgovca, ki je bila izdana pri Založbi 5KA. Franc, zakaj knjiga? “Da se ne pozabi … Vse je hitro minljivo, nekatere stvari je pa fino, da se ne pozabijo.”

Slovenija potrebuje vzore podjetništva. Potrebuje tudi dobre prakse prenosa lastništev podjetja na naslednje generacije. Prav tako potrebuje vzore uspešnih ljudi, ki še vedno ohranjajo skromnost, kmečko logiko, preprostost in človeškost. Potrebuje vzore, ki jim je ob vsem uspehu iskreno mar za ljudi, za odnose in za doprinos celotni skupnosti.

Poleg tega Slovenija potrebuje vzore podjetij, ki kljub stalni rasti in izjemnim uspehom ostajajo v Sloveniji in ohranjajo slovensko lastništvo. Za dolgoročno udobno življenje v naši čudoviti deželi potrebujemo pravi odnos do lastnega kapitala.

Ali kot pravi Franc: “Za družbo kot celoto je pomembno, da hodimo po lastni zemlji.”

Vse to je Franc Jager. Ena najuspešnejših slovenskih poslovnih zgodb, ki dokazuje, kako lahko preprost fant iz majhne slovenske kmetije ustvari svoje sanje in močno vpliva na gospodarstvo države. 

"Da si svoboden. Da se čutiš svobodnega, svobodno odločaš o svojem delu in prostem času – to je zame največji uspeh,” zaključi Franc.

Več o Kongresu podjetništva >>

Ostale Novice

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Maj Zabukovnik

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Ustvarjalci pravih vrednot. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Jure Šantej

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Ustvarjalci pravih vrednot. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Matic Bernot

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spremi

Dogodek

Katapult odpira vrata: predstavitev podjetniškega okolja za akrobate s fizičnim izdelkom

Vabljeni na dogodek, kjer vam bomo odprli vrata v naš svet! Spoznajte, kaj delamo, kako pomagamo mladim in startup podjetjem ter kakšno infrastrukturo nudimo za podporo razvoja fizičnega produkta - od prototipa do prodaje. Odkrijte, kaj ustvarjajo

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).