logo katapult
Novice

SKLAD AKROBATOV: Ivona Bijelić

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate svet na bolje.
Sklad akrobatov nudi štipendije in podporno okolje najbolj perspektivnim mladim AKROBATOM za spodbudo pri njihovem razvoju. Med temi smo prepoznali tudi Ivono Bijelić.

Petra Škarja 04.09.2024
blog single subtitle image
  • Kako bi se na kratko opisala?

Mislim, da je to eno najtežjih vprašanj za odgovoriti, saj je sebe najtežje videti objektivno, vendar je vredno poskusiti. Zase bi rekla, da sem oseba z veliko domišljije, vendar seveda zelo odgovorna, ambiciozna in vztrajna. Sem zelo radovedna oseba in zelo pogosto začenjam nove hobije, ki včasih nimajo nobene povezave z mojo primarno ljubeznijo fiziko. Celo življenje so mi govorili, da imam različne talente, vendar menim, da če ne bi bila vztrajna in delala na vsakem od teh področij življenja, zagotovo ne bi bila to, kar sem danes.

  • Od kod prihajaš, katero šolo obiskuješ?

Zanimiva je zgodbica, da prihajam iz Hrvaške, mesta Sisak. Ampak sem se zaradi študija preselila v Ljubljano. Trenutno živim in študiram fiziko na Fakulteti za matematiko in fiziko, v Ljubljani.

  • Katera področja te izrazito zanimajo?

Kar se tiče stvari, ki so v središču mojega sveta, je na prvem mestu vsekakor fizika. Čeprav sem šele na začetku te poti in je do konca študija še veliko, že zdaj prepoznavam, da gojim največje zanimanje za atomsko fiziko ali fiziko delcev. Fizika delcev je še vedno polna ugank in čaka na nadaljnja raziskovanja ter nova odkritja. Po drugi strani pa obstaja ogromno zanimanje in fascinacija nad jedrsko fiziko, kjer najmanjši delci vsebujejo ogromne količine energije. To je zelo dobra motivacija za vse nas, da iz nečesa tako majhnega nastane nekaj z veliko močjo.

Poleg fizike imam še nekaj aktivnih hobijev. Na primer, paleontologija. Menim, da je to čudovit način, kako se prizemljiti in povezati z naravo. Ukvarjam se z amaterskim proučevanjem najdenih vrst dinozavrov na območju Istre, ki pripadajo družini Rebbachisauridae. V prostem času se ukvarjam tudi s slikanjem z akvarelom in izdelovanjem različnih skulptur iz gline. Sem velika zagovornica vseh vrst umetnosti.

  • Zakaj bi zase rekla, da si Akrobat-ka?

Rekla bi zase, da sem akrobatka, saj si prizadevam spremeniti svet okoli sebe, tudi če gre za najmanjšo spremembo, ker menim, da je zelo pomembna in dobrodošla. Poskušam najti rešitve na različna vprašanja in probleme ter tako odpreti nova področja za raziskovanje in napredek.

  • Na katere svoje uspehe si najbolj ponosna?

Trenutno sem zelo ponosna na projekt Higgsov bozon in način učenja. Ta projekt je velik napredek pri popularizaciji znanosti med širšimi množicami. Celoten projekt je zasnovan kot rekonstrukcija dejanskih podatkov, zabeleženih skozi leta v CERN-u, ter njihovo ponovno branje in proučevanje ter približevanje tega, kar se resnično dogaja v zakulisju največjega fizikalnega laboratorija na svetu. Prav tako sem zelo ponosna na projekt, ki se je letos odvijal v Karlovcu pod naslovom Brez STEMA - ni uspeha! V središču predavanj je bilo prav tako mesto za fiziko delcev in Higgsov bozon.

  • Če bi lahko danes razvila en revolucionaren produkt, kaj bi to bilo?

Če pogledam z vidika, kjer bi zadovoljila svojo znanstveno radovednost, bi to zagotovo bilo izpopolnjevanje detektorjev, ki bi končno lahko odkrili, kakšne strukture in naravo imajo gravitoni, delci, ki naj bi po današnjih pogledih v fiziki prenašali gravitacijsko silo. 

Če pa gledam z vidika praktičnosti, bi si želela, da se končno izpopolni tehnologija hologramov, da bi lahko v celoti dosegli 3D resničnost brez pametnih očal, zgolj s pomočjo optičnih zakonov, laserjev in zakonov fizike. Ali pa uporaba origami tehnike upogibanja papirja v tehniko ustvarjanja zelo majhnih površin za medicinske postopke. Pravilno oblikovani prestavljeni materiali nam lahko pomagajo ustvariti skoraj nemogoče oblike, ki bi lahko dosegle najbolj zahtevne dele človeškega telesa

  • Kaj misliš, da so pomembne vrednote, ki te delajo dobrega človeka, in kar bi morali širiti med vse ljudi?

Definitivno bi rekla, da mora vsak človek v sebi najti določenega spodbujevalca, najti cilj in biti vztrajen pri gradnji poti do tega cilja. V današnjem svetu, bolj kot kdajkoli prej, potrebujemo spoštovanje in možnost, da se zanašamo drug na drugega. Kajti v znanosti je čas samostojnih odkritij minil, nastopilo je obdobje skupnega dela in izmenjave informacij na globalni ravni, kar pomeni, da moramo biti potrpežljivi in razumevajoči drug do drugega. Prav tako potrebujemo družbo, ki ne bo obsojala včasih tudi najčudnejših idej, saj se te ideje lahko spremenijo v tehnologijo prihodnosti. In če nečesa ne razumemo, to ne pomeni, da je zlobno in namenjeno uničenju; moramo si prizadevati, da se razvijemo do te mere, da o vsakem področju vemo dovolj, da brez strahu razumemo, kaj se dogaja v sodobnem svetu.

  • Sedaj že poznaš Katapult in Dewesoft – kako bi ju predstavila najboljšemu prijatelju/prijateljici?

Katapult in Dewesoft sta predvsem ena velika družina intelektualcev, izumiteljev in znanstvenikov. V središču je skupno dobro in skupni napredek. Imela sem priložnost videti, da ena oseba ne gre sama proti vrhu, ampak vsi skupaj, pomagajoč drug drugemu, korakajo proti novim odkritjem in uspehom iz dneva v dan.

Katapult je namenjen mladim in ambicioznim izumiteljem, da jim olajša zelo težko pot do trga in določenega uspeha. Dewesoft pa je znanstveni del podjetja, ki se ukvarja z velikimi projekti, kot je ustvarjanje najsodobnejših merilnih naprav, znanih po vsem svetu.

  • Kaj ti je bilo najbolj všeč v našem programu in okolju, odkar si del Sklada Akrobatov?

Od trenutka, ko sem postala članica te čudovite družine, so se mi odprla vrata novega sveta, sveta, v katerem sem našla ljudi, podobne sebi, mlade in ambiciozne izumitelje, ki želijo spremeniti svet na bolje in tako uresničiti svoj polni potencial. Čez leto so potekali različni dogodki, na katere smo bili vsi povabljeni; ta srečanja so vedno spremljala dobra atmosfera in druženje, predvsem pa nova spoznanja in učenje novih, doslej neznanih stvari. 

Imeli smo tudi priložnost obiskati podjetje Rimac, kar predstavlja veliko čast za vse nas in dodatno širi naše obzorje.

  • Imaš kakšno spodbudno misel, ki jo rada poveš, jo večkrat prebereš?

Za konec bom uporabila besede osebe, ki me je motivirala, da se podam na pot fizike, besede gospoda Ivice Puljka: "Vse, kar je v življenju vredno, je težko in zahteva čas," ter besede svojega profesorja matematike, ki je vedno trdil, da bo znanje nekega dne najmočnejša valuta.

Ostale Novice

Novice

SKLAD AKROBATOV: Lucija Petek

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spremi

Novice

SKLAD AKROBATOV: Matija Omahen

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spremi

Novice

SKLAD AKROBATOV: Jure Kreže

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spremi

Novice

SKLAD AKROBATOV: Klemen Pograjc

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spremi

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).