logo katapult
Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Maj Zabukovnik

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate svet na bolje.
Sklad akrobatov nudi štipendije in podporno okolje najbolj perspektivnim mladim AKROBATOM za spodbudo pri njihovem razvoju. Med temi smo prepoznali tudi Maja Zabukovnika.

10.07.2024
blog single subtitle image
  • Kako bi se na kratko opisal?

Sem delaven, motiviran, odgovoren, samokritičen in vedoželjen. To dokazujem že nekaj let z odličnim šolskih uspehom, nagrajenima raziskovalnima nalogama in dosežki na tekmovanjih iz znanja programiranja. Aktiven sem bil tudi kot predsednik dijaške skupnosti na šoli, se preizkusil v vlogi povezovalca dogodkov in pomagal pri organizaciji dobrodelnega koncerta na šoli.

  • Od kod prihajaš, katero šolo obiskuješ?

Prihajam s Polzele. Trenutno končujem 4. letnik srednje šole v Celju, kjer sem se izboraževal za program tehnik računalništva. Z oktobrom bom študij nadaljeval na FRI v Ljubljani, smer računalništvo in matematika.

  • Katera področja te izrazito zanimajo?

Že od malega sem želel postati programer. V zadnjih letih sem odkril tudi svojo drugo ljubezen, matematiko. Z raziskovalnima deloma sem dokazal, da sta področji računalništva in matematike nadvse povezani in pomembni, sploh če želimo tehnološko napredovati. V prihodnosti želim soustvarjati pri čim več projektih, ki združujejo obe področji.

  • Zakaj bi zase rekel, da si Akrobat?

Sam menim, da sem akrobat, saj poleg konstantne želje po pridobivanju novega znanja na več področjih izkazujem tudi zagnanost in željo, da bi izdelal nekaj novega, boljšega in s tem pod vprašaj postavil status quo.

  • Na katere svoje uspehe si najbolj ponosen?

Trenutno sem najbolj ponosen na izdelani raziskovalni nalogi, s katerima sem, skupaj s sošolcema, raziskal asimetrično kriptografijo z eliptičnimi krivuljami in razvil lastno implementacijo verige blokov, ki omogoča objavo necenzuriranih novic.

  • Če bi lahko danes razvil en revolucionaren produkt, kaj bi to bilo?

Sprejemanje (pravih) odločitev je eden največjih izzivov našega življenja. Pogosto je treba sprejeti težke odločitve, pri tem upoštevati ogromno objektivnih meril in pozabiti na čustva. Ker človeku to predstavlja velik izziv, bi izdelal umetno inteligenco, ki bi ocenila konkretno situacijo in ponudila objektivno najboljše rešitve. S tem bi izboljšal življenja mnogih in poskrbel za nadaljni razvoj družbe.

  • Kaj misliš, da so pomembne vrednote, ki te delajo dobrega človeka, in kar bi morali širiti med vse ljudi?

Mislim, da so najpomembnejše vrednote dobrega človeka vztrajnost, radovednost, predanost in poštenost. Kdor je opremljen s temi vrednotami, bo skrbel za boljši jutri, tako s korektnim odnosom do sočloveka kot tudi z revolucionarnimi izumi.

  • Sedaj že poznaš Katapult in Dewesoft – kako bi ju predstavil najboljšemu prijatelju/prijateljici?

Katapult in Dewesoft sta podjetji s srcem na pravem mestu. Skrbita za dobro počutje vseh zaposlenih, vlagata v znanje in talent, vračata lokalni skupnost ter najpomebnejše - razvijata prodorne produkte, ki preizkušajo meje mogočega.

  • Kaj ti je bilo najbolj všeč v našem programu in okolju, odkar si del Sklada Akrobatov?

Sklad akrobatov mi predstavlja izjemno priložnost. V minulem letu sem tako spoznal ogromno izjemnih, ambicioznih in inteligentnih ljudi, spletel nova prijateljstva, razširil obzorja, dobil dodaten zagon na moji nadaljni poti ... Nenazadnje mi je bila še posebaj všeč strokovna ekskurzija v Rimac, s katero je Dewesoft še enkrat dokazal, da nam želijo s prikazom najnaprednejših tehnologij predati ogromno znanja.

  • Imaš kakšno spodbudno misel, ki jo rad poveš, jo večkrat prebereš?

»Verjami vase in že si na poti do zmage.« Theodore Roosevelt

Ostale Novice

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Matic Bernot

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spremi

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Jure Šantej

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Ustvarjalci pravih vrednot. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate

Dogodek

Katapult odpira vrata: predstavitev podjetniškega okolja za akrobate s fizičnim izdelkom

Vabljeni na dogodek, kjer vam bomo odprli vrata v naš svet! Spoznajte, kaj delamo, kako pomagamo mladim in startup podjetjem ter kakšno infrastrukturo nudimo za podporo razvoja fizičnega produkta - od prototipa do prodaje. Odkrijte, kaj ustvarjajo

Zgodbe Akrobatov

ZGODBE AKROBATOV: AO wood-design d.d.

Dijaki, ki niso kr' neki, so ustanovili AO wood design d.d. in prejeli naziv Dijaško podjetje leta 2024. »To je zgodba o vztrajanju in zgodba o tem, kako pomembno je verjeti v to, kar delaš,« pravi njihov mentor prof. Peter Kurnik.

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).