logo katapult
Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Žan Škorja

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate svet na bolje.
Sklad akrobatov nudi štipendije in podporno okolje najbolj perspektivnim mladim AKROBATOM za spodbudo pri njihovem razvoju. Med temi smo prepoznali tudi Žana Škorjo.

Petra Škarja 24.06.2024
blog single subtitle image
  • Kako bi se na kratko opisal?

Sem Žan Škorja. Že od malega sem ves čas vedoželjen, kako nekaj okoli mene deluje in kako bi lahko določene stvari izboljšal. Nikoli se nisem zadovoljil z odgovorom "ker to pač tako je", ampak sem poizkušal razumeti, kako stvari delujejo, tudi če sem za to porabil veliko časa. Drugi pravijo, da sem tudi zelo komunikativen, da sem se sposoben prilagoditi in prisluhniti mnenjem drugih. Vedno pa sem tudi pripravljen priskočiti na pomoč.

  • Od kod prihajaš, katero šolo obiskuješ?

Prihajam iz Lahomška, majhne vasi v okolici Laškega. Zaključil sem Srednjo šolo za kemijo, elektrotehniko in računalništvo v Celju, smer računalništvo.

  • Katera področja te izrazito zanimajo?

Najbolj izrazito me zanimajo tehnična področja, iz katerih zelo izstopa računalništvo. Poleg računalništva pa me zanima tudi področje elektrotehnike, sploh uporaba mikrokontrolerjev kot je na primer Raspberry Pi. 

  • Zakaj bi zase rekel, da si Akrobat?

Zase bi rekel, da sem Akrobat, saj sem mnenja, da je v življenju vedno prostor za učenje novih stvari, to novo pridobljeno znanje pa lahko nato še dodatno poglobim z izdelavo projekta, ki enkapsulira koncepte naučene veščine/snovi. Po tem pa poizkušam novo osvojeno znanje uporabiti v svojem življenju, da si nekaj avtomatiziram ali pa olajšam ali pa poizkušam nekaj kar že obstaja na trgu še izboljšati.

  • Na katere svoje uspehe si najbolj ponosen?

Ponosen sem na svoje drugo mesto na državnem tekmovanju iz matematike in na to, da sem tako tretji kot četrti letnik zaključil s povprečjem 5.0.

  • Če bi lahko danes razvil en revolucionaren produkt, kaj bi to bilo?

V prihodnosti bi zelo rad poglobil svoje znanje o umetni inteligenci in jo poizkušal izboljšati ter človeku olajšati življenje. Med prvimi idejami, ki se mi je na tem področju utrnila, je avtomatski vrt, saj tudi sam zelo rad vrtnarim. Ta vrt bi avtonomno skrbel za čisto vse aspekte vrta, od sajenja pridelkov in vrtnin pa vse do obiranja izdelkov ob točno pravem času. S pomočjo umetne inteligence pa bi imel ta vrt dostop do vseh podatkov o vseh vrtninah, o vseh možnih zajedavcih in kako jih ekološko zatreti. Ta vrt pa bi s pomočjo umetne inteligence imel tudi pravega robota, ki bi skrbel za vrtnine in obiranje izdelkov.

  • Kaj misliš, da so pomembne vrednote, ki te delajo dobrega človeka, in kar bi morali širiti med vse ljudi?

Med pomembne vrednote, ki me izoblikujejo v dobrega človeka, zagotovo spada pomoč sočloveku. S tem pokažeš, da si še vedno samo človek, ki zna tudi drugim priskočiti na pomoč ter jih poslušati in jim pomagati, ko jim je hudo.

Druga vrlina, ki bi jo morali imeti vsi, je samozavest. Pri veliko sovrstnikih opažam, da so velikokrat pretirano kritični do svojega znanja in zaradi tega so menja, da za nekaj niso dovolj dobri. V resnici pa premorejo veliko več kot večina, ampak zaradi pretirane samokritičnosti in posledično slabe samopodobe ter samozavesti, velikokrat izpustijo zelo dobre priložnosti, kot so kadrovske štipendije in počitniška dela, ki bi jih lahko zagotovo dobili.

  • Sedaj že poznaš Katapult in Dewesoft – kako bi ju predstavil najboljšemu prijatelju/prijateljici?

Katapult in Dewesoft vedno poizkušata najti rešitev zate, tudi če bo to vzelo dalj časa. Pripravljena sta tudi poslušati svoje zaposlene in jih tudi cenita. Nudita jim tudi najbolj optimalno delovno okolje za inovacijo novih izdelkov. Njuna vztrajnost in zmožnost uresničiti svoje zamisli sta neprecenljivi. Vedno poizkušata narediti to, kar sta si zamislila, kljub večkratnim ponovnim pogajanjem, saj sta nas Akrobate na koncu odpeljala v Rimac, kjer so na začetku vedno naleteli na 'gluha ušesa'.

  • Kaj ti je bilo najbolj všeč v našem programu in okolju, odkar si del štipendijskega programa Akrobatov?

Najbolj sem užival v vseh dejavnostih, še posebej v obisku visokotehnološkega podjetja Rimac. Všeč mi je tudi, da podjetje vedno izpolni svoje načrte.

  • Imaš kakšno spodbudno misel, ki jo rad poveš, jo večkrat prebereš?

»Problems are not stop signs, they are guidlines.« Ta je moja najljubša in tudi gonilo mojega življenja, da poizkušam biti vsak dan vedno boljši človek.

»Accept responsibility for your actions. Be accountable for your results. Take ownership of your mistakes.« Ta misel je tudi ena mojih ljubših, saj poudarja, da moram za svojimi dejanji vedno stati in se ne poizkusiti izmuzniti odgovornosti.

Ostale Novice

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Maj Zabukovnik

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Ustvarjalci pravih vrednot. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Jure Šantej

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Ustvarjalci pravih vrednot. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Matic Bernot

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spremi

Dogodek

Katapult odpira vrata: predstavitev podjetniškega okolja za akrobate s fizičnim izdelkom

Vabljeni na dogodek, kjer vam bomo odprli vrata v naš svet! Spoznajte, kaj delamo, kako pomagamo mladim in startup podjetjem ter kakšno infrastrukturo nudimo za podporo razvoja fizičnega produkta - od prototipa do prodaje. Odkrijte, kaj ustvarjajo

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).