logo katapult
Novice

Zaposlitve prihodnosti in zaposlitvene možnosti v Zasavju

Katapult je v oktobru in novembru 2023 izvedel tri dogodke za mlade na temo zaposlitvenih možnosti v regiji. Organizator dogodkov je Center za pravični prehod Zasavja. Namen dogodkov je aktivacija mladih ter spodbuditev razvoja vključujočega, privlačnega in stimulativnega okolja, kjer bodo mladi lahko razvijali svoje potenciale in aktivno sodelovali v procesu pravičnega prehoda.

17.01.2024
blog single subtitle image

Mladim smo predstavili Pravični prehod Zasavja in kaj le-ta prinaša regiji. Tjaša Polc iz Zasavske gospodarske zbornice je predstavila trenutne zaposlitvene potrebe v Zasavju ter napovedi za leto 2030. 

Ogledali so si uspešna podjetja v Zasavju, kjer se bodo mladi lahko zaposlovali tudi v prihodnosti. Tako sta Alenka Mauer in Uroš predstavila zaposlitvene možnosti v podjetjih Dewesoft in AmtecPro, možnosti poletnega dela, prask in štipendiranj ter napovedala bodoče potrebe. Miha je predstavil podjetje Chipolo in navdahnil s svojo študijsko in poklicno potjo. Dino Florjančič je predstavil zaposlitvene možnosti v podjetju DWS Monitoringa in predstavil svojo pot, kako se je že tekom študija vključeval v različne raziskovalne projekte. Prav tam se je pokazala pot za ustanovitev podjetja, katerega sedaj je direktor in lastnik. 

Mlade smo popeljali po različnih delovnih mestih in jim praktično pokazali, kaj dela orodjar, kaj eletrotehnik in kaj strojnik, kaj ustvarjajo programerji, kaj varilec … Sprehodili so se po delavnici Katapult Metala, pogledali CNC obdelovalne centre Dewesofta, spoznali Pick'n'place stroje in se dotaknili testnih naprav. Sproti so povprašali zaposlene, karkoli jih je zanimalo. Ja, tudi to, kakšno plačo imajo. 

Dr. Maša Jazbec je predstavila globalni razvoj na področju robotike, avtomatizacijo in robotizacijo v industriji ter visokokvalificirane poklice ter delovna mesta, ki jih le-to prinaša, tudi v Zasavju. Pri razlagi ji je pomagala humanoidna robotka Lili, kar je mlade še bolj povleklo v poslušanje zgodb. 

Predstavili smo navdihujoče zgodbe mladih, ki tekom študija v Katapultu že ustvarjajo svoje podjetniške zgodbe in razvijajo svoje produkte ter tako pridobivajo pomembne kompetence.

Mlade smo vključevali v debato, povprašali o načrtih in željah za prihodnost, kje vidijo svojo poklicno pot in kaj bi jih zadržalo v Zasavju. Večinoma si želijo ostati v Zasavju. Izpostavili so pomembnost boljše prometne infrastrukture, novih stanovanj in nasploh prijetnega okolja za bivanje. A tudi vse to ne bo dovolj, če ne bodo dobili zaposlitve – zato je še toliko bolj pomembno, da to razvijamo. 

Najbolj jih privlačijo razgibana delovna mesta in konkretna dela, kjer lahko sami vidijo rezultat svojega dela.

Tehnološki razvoj prinaša nove potrebe po visokokvalificiranih zaposlenih in odpira nova delovna mesta. Tudi prihodnost v Zasavju, ki jo podpira Pravični prehod, se bo opirala na visokokvalificirane poklicih, potreb in priložnosti bo veliko. Pomembno je znanje, odličnost v šoli in pri delu, pridobivanje izkušenj tekom šolanja in študija, pogled naprej in preko trenutnih potreb v regiji.

Odzivi mladih so nam še potrdili, kako pomembno je poklice predstaviti na praktičen način, v pogovorih z zaposlenimi, z zanimivimi kariernimi zgodbami mladih in z atraktivnimi primeri iz prakse. 

Več informacij o pravičnem prehodu Zasavja:

Center za pravični prehod Zasavja / Zasavje Just Transition Center | Kolodvorska cesta 2, 1410 Zagorje ob Savi, Slovenija

T +386 (0)8 38 49 500 | E info@pravicni-prehod-zasavja.si | pravicni-prehod-zasavja.si

Ostale Novice

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Matic Bernot

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Inovatorji s pravimi vrednotami. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spremi

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Maj Zabukovnik

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Ustvarjalci pravih vrednot. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate

Novice

ŠTIPENDIJE AKROBATOV: Jure Šantej

Akrobati preizkušate meje mogočega, uživate v ustvarjanju in se stalno sprašujete, kako bi nekaj izboljšali. Vizionarji. Geniji. Ustvarjalci pravih vrednot. Zelo ste redki, zato včasih nerazumljeni. A prav taki postanete inovatorji, ki spreminjate

Dogodek

Katapult odpira vrata: predstavitev podjetniškega okolja za akrobate s fizičnim izdelkom

Vabljeni na dogodek, kjer vam bomo odprli vrata v naš svet! Spoznajte, kaj delamo, kako pomagamo mladim in startup podjetjem ter kakšno infrastrukturo nudimo za podporo razvoja fizičnega produkta - od prototipa do prodaje. Odkrijte, kaj ustvarjajo

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).