Obstaja nekaj redkih izjem v podjetništvu, katerim je spisovanje pogodb prijeten izziv, morda celo v veselje. A to neizogibno področje podjetništva, je večini prej breme kot navdih.

Zato kratek nasvet, kako spisati pogodbo s poslovnim partnerjem:

Jure Knez: “Zamisli si zelo strm hrib, na obeh straneh enakega naklona, ki se proti vrhu izravna. Kot narobe obrnjena črka U. Vsak partner v pogodbenem odnosu je na začetku položnega dela na svoji strani. S pogovori se pogodbena partnerja približujeta vrhu. Kje je zate idealna točka, kjer naj bi se partnerja srečala?”

katapult pogodbe dr jure knez
“Na vrhu, logično.”

“V resnici dostikrat ni tako logično. Praviloma direktorji in pravniki želijo spisati pogodbo, ki bo za njihovo stran boljša kot za partnerja. Tako se premaknejo z vrha in partnerja rinejo po hribu navzdol. To je zelo nevarno. Če partnerja preveč potisneš čez rob, pade čez strmi del, želja po sodelovanju usahne, zaupanja ni več, iz prepada pa praviloma poti nazaj ni. V partnerski odnos je najbolje iti z željo, da dokončaš dogovor na vrhu hriba, na točki, ki je udobna in dobra za obe strani. Edino tak odnos in taka pogodba se lahko dolgoročno obdržita.

“Torej neegoistično iščemo poti, ki so dobre za nas in hkrati dobre za poslovnega partnerja.”

“Tako je.”

Ko na sestanek pristopaš s to miselnostjo, se dva poslovna partnerja lažje najdeta na vrhu, da ob podpisu pogodbe oba odideta s prijetnim občutkom. To je bistveno. Za vse ostale podrobnosti spisovanja pogodb, posameznih členov in pravnih zakonitosti nam na Katapultu pomaga Urša Poznič Goršek >>.

.

Imaš dobro poslovno idejo?

Si startup podjetnik in te zanima mentorska podpora? Potrebuješ svetovanje na specifičnem področju?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).

“Želim biti del Katapulta” >>

 . 

VIRTUALNO PRIJATELJI

Zaupaj nam svoj email naslov, da te enkrat ali dvakrat v mesecu malo pozdravimo in te obvestimo o dogajanju na Katapultu (dogodki, novosti, uporabna znanja, včasih tudi kaj zabavnega in dobrodelnega …).

KLIKNI TUKAJ ZA PRIJAVO

..

Vsebine se pripravljajo v okviru operacije SIO-KATAPULT 2020-22.

Aktivnosti Katapulta d.o.o. v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si