Vsaka poslovna pot se začne z vizijo, idejo izdelka ali storitve. Začrtamo si cilj potovanja, kot si izberemo visoko goro, ki jo želimo osvojiti.

A želja še ni dovolj. Vse preveč poslovnih idej se rodi in utone v pozabo ob kozarcu piva s prijatelji. Za to, da resnično pridemo na vrh, pa je treba še veliko več. Potrebujemo odločnost, strast in dobro strategijo. Samo najbolj vztrajni se lahko veselijo uspešnega vzpona na svojo goro, na svoj piedestal želja. Čim višji je naš cilj, tem slajši je uspeh.

Ne smemo pa pozabiti, da so visoke gore praktično neosvojljive, če se jih lotimo sami. Najpomembnejša je ekipa, s katero se bomo podali proti vrhu. Pozabite vseh tisoč prijateljev na Facebooku, ti nas ne pridejo obiskat, ko smo bolni. Dovolj bo peščica pravih prijateljev, ključnih ljudi.

Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti poslovnega dela podjetja. Zelo sta pomembna pravno ozadje in stabilna finančna struktura, na kar tehniki velikokrat pozabimo.

Nemogoče konkurirati deželam Vzhoda z izdelki z nizko dodano vrednostjo, zato je znanje izredno pomembno. Znanje še nikoli ni bilo tako dosegljivo kot danes, v času interneta. Ne smemo se podcenjevati – naše šole nam dajejo dovolj znanja in odprtosti duha, da smo sposobni izdelati vrhunske izdelke. Po drugi strani pa se ne smemo precenjevati – dostop do tega znanja imajo tudi drugje po svetu, zato se moramo vedno kaliti in biti hitri.

Viri znanja so različni, danes pa se večine stvari lahko naučimo iz videov na YouTubu. Pa vendar še vedno obstaja neki zlati set knjig, pomembnih za rast osebnosti. Ena izmed njih je zagotovo Jonatan Livingston Galeb pisatelja Richarda Bacha. Knjiga o uporniškem galebu, ki ne sledi splošnim pravilom in omejitvam, temveč ga zanimajo stvari in občutki onkraj vsem znanega. Uči se leteti še višje in hitreje, vse do skrajne perfekcije, medtem pa se uči o življenju samem. Najdlje vidi galeb, ki najvišje leti.

V življenju se pojavijo priložnosti, ki jih izkoristimo ali pa ne. Ne smemo imeti cilja biti drugi, moramo si želeti biti najboljši.

Ne bojte se porazov, poraz je samo pot do uspeha. Najdite pogum, da boste spoznali sami sebe in v srcu prižgali strast, ki je potrebna, da premagate ovire, ki vas čakajo na poslovni poti.

Še nekaj: Ne čakajte. Če imate dobro idejo, poskrbite, da jo opazi čim več partnerjev in strank z vsega sveta. Odličen izdelek in pravi čas sta ključnega pomena.

Z internetom, start up sceno, Kickstarterjem, tehnologijo blockchain in ICO-tehnologijo ima ta generacija najboljše možnosti za uspeh v vsej zgodovini človeštva. Just do it!

(dr. Jure Knez, Dewesoft)

Vsebina je namenjena inovativnim potencialnim podjetnikom, novim in obstoječim inovativnim startup podjetjem in nasploh vsem podjetnim po duši. Katapult jo pripravlja v okviru operacije SIO-KATAPULT 2020-22.

Dogodek sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si

Več informacij na sio@katapult.si.