logo katapult

O nas

“Katapult, nam lahko naredite kaj iz kovine?” 
Ja, lahko!

Katapult METAL vam lahko naredi skoraj katerikoli izdelek iz kovine. Kovinsko ograjo? Z lahkoto. Manjše kovinske izdelke? Seveda. Laserski izrez kakšnih lepih dodatkov? Itak.

Tako da – startupi in podjetja, povejte, kaj potrebujete, ekipa Katapult Metala obvlada vse. Tako lahko tudi z manjšimi količinami hitro dobite željeno, z ugodnimi cenami, narejeno s profesionalnimi stroji. Tako ste lažje konkurenčni največjim akterjem v vaši branži.

Organiziramo tudi Teoretična in praktična izobraževanja, po katerih lahko dobite “ključe od delavnice”, da lahko sami ustvarjate na strojih.

Za več informacij in ponudbo kontaktiraj

Adam Vran

Stroji, s katerimi delamo čudeže

Zadovoljni naročniki

Danes sem na Katapult prišel predstavit našo podjetniško idejo – Onstage. S sabo sem prinesel še sheet metal plane za naš prototip. Menil sem, da če jim danes pokažem plane, se lahko priključimo v procese izdelave in bi imeli lahko mogoče že v tednu ali dva izrezan in zakrivljen prototip. No, močno sem se zmotil … Anže me je prosil, če mu pošljem datoteko. 10 minut kasneje sem držal naše ohišje v rokah in bil sem tako vesel in presenečen, da še zdaj ne morem opisati teh neverjetnih občutkov. Zdaj razumem, zakaj ime akrobati. En globok poklon in hvala vsem. Ekstremno se veselim našega nadaljnega sodelovanja.

Lovro Rakar, OnStage

Zahvaljujem se vam za ustanovitev Metal oddelka, ki nam z hitro odzivnostjo bistveno pomaga pri iteracijah, oz. ko se kaj ne izide in rabiš hitro drugačen kos, so res gamechanger za hitrost.

Marko Ukota, Flux performance

'Katapult METAL, hvala za nova nadomestna kolesa, sestava le pol ure, paše ko ata na mamo! Res super fino fajn!" Urban je sestavil svojo robotsko kosilnico, pri Katapult METALU pa naročil laserski razrez kosov.

Urban,

Hvala podpornikom Katapult METALA

Standardi kakovosti

Standardi kakovosti

  • EN ISO 1090 EXC.2 (standard za produkte)
  • EN ISO 3834-2 (zagotavljanje kakovosti varilnih del)

Za več informacij in ponudbo kontaktiraj

Adam Vran

UNIOR – Profesionalna ročna delavnica

Delavnica zajema opremo za sestavo, montažo in manipulacijo malih in velikih izdelkov. Odločitev za opremo Unior je bila sprejeta iz več razlogov, med glavnimi je slovensko poreklo in kvaliteta. Med delom si želiš zaupati v opremo, ki jo uporabljaš in biti brez skrbi, da se lahko zaradi slabe kvalitete zlomi orodje ali pa poškoduje izdelek, na katerim se uporablja.

Z modernim orodjem smo si delavnico pred nabavo postavili v 3D okolju in jo po naših željah pozicinorali za optimalni pretok dela.

Dostikrat se v domači delavnici zgodi, da manjka tisto eno ključno orodje, katerega si moraš potem sposoditi ali celo kupiti v trgovini. Tega tukaj ni. Drugi problem pa je organizacije domače delavnice, kjer ponavadi domuje “urejeni nered”, zaradi idealne postavitve Unior delavnice, ima pri nas vsako orodje svoje mesto in ga tam tudi vedno najdeš. Razsvetljava pod omarami pa omogoča dobro vidljivost po celotni dolžini delavnice.

Več o laserskem razrezu

Laserski rezrez se največ uporablja za aplikacije rezanja pločevine. Proces je natančen in zaključek je izjemno gladek.

Stroji za laserski razrez so ponavadi krmiljeni s CNC krmilnikom. Glavna prednost laserskega rezanja je fleksibilnost in hitrost procesa od zasnove do fizične oblike izdelka. S najnovejšo tehnologijo pa je možno pločevino razrezati na izjemno kompleksne kose.

Kako poteka laserski rezrez? Za usmerjanje svetlobe laserji z vlakni uporabljajo kabel iz optičnih vlaken iz silicijevega stekla. Fiber laserji uporabljajo svetlobo, ki nastane v izvoru, iz laserskih diod. Te diode oddajajo svetlobo, ki se pošlje v optični kabel. Optične komponente, ki se nahajajo v kablu, se nato uporabijo za ustvarjanje določene valovne dolžine in njeno ojačanje. Končno se nastali laserski žarek oblikuje in sprosti. Nastali laserski žarek je bolj natančen kot pri drugih vrstah laserjev, ker je bolj raven in manjši. Imajo tudi majhen odtis, dobro električno učinkovitost, nizko vzdrževanje in nizke obratovalne stroške napram starejšim CO2 laserjem.

Več o krivljenju pločevine

Krivljenje pločevine je proces oblikovanja, pri katerem se pločevina z upogibno napetostjo upogne v želeno obliko. Pločevina se obremeni pod pogoji, s katerimi dosežemo trajno plastično deformacijo. To prepreči, da bi kovina ponovno pridobila svojo prejšnjo obliko in hkrati zmanjšamo kristalna zrna zaradi preoblikovanja.

Postopek, ki se največ uporablja je prosto upogibanje, kjer obliko izdelka dobimo s pomočjo dveh prizm. Krivljenje pločevine poteka s pomočjo spodnje in zgornje prizme različnih oblik, ki so odvisne od debeline materiala in končne oblike izdelka.

Zadnji trend so CNC stroji za upogibanje, ki s pomočjo naprednih programov in senzorjev na stroju pomagajo izdelati produkte, ki imajo do 30 upogibov/kos. Pri postopku, stroj meri kot po celotni dolžini delovnega območja in s pomočjo avtomatizacije skrbi za ponovljivost in točnost vsakega kosa.

Glavni razlog, zakaj se odločimo za krivljenje pločevine napram rezkani izvedbi oz. brizgani izvedbi iz plastike, je cena in hitrost izdelave pri manjših in srednje velikih serijah. Velikokrat se uporabi pri ohišjih za elektroniko, kjer se dodajo distančniki za privijačenje vezja. Vsi ostali izrezi za pritrditev konektorjev in ventilatorjev pa so že predhodno pripravljeni na laserskem razrezu.

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).