logo katapult
Zgodbe Akrobatov

ZGODBE AKROBATOV: Hillstrike

Zagotovo ste v prostorih Katapulta in Dewesofta že videli zanimivo napravo, kot bi združili kolo in smuči, na katerih piše Hillstrike.

Petra Škarja 10.12.2023
blog single subtitle image

Pravijo, da se večina poslovnih idej razvije iz neke težave ali iz hobija, ki te prevzame. Hillstrike je nastal prav na tak način.

Fantje so oboževali downhill in malo trpeli v zimskih časih, ko so kolesa samevala v garažah. Matic Hribar, strasten gorski kolesar in vsestranski navdušenec nad ekstremnimi športi, je želel gorsko kolesarjenje prenesti na sneg. Na sejmu v Nemčiji je sicer videl trosmučnik, a je želel nekaj, kar bi bilo po občutku vožnje bolj podobno kolesu. Morda bi sam poskusil to narediti?

Zaprl se je v delavnico in razvijal – kako narediti trosmučnik, pri katerem bi bila vožnja čimbolj podobna vožnji kolesa za downhill? Nastal je prvi prototip. Športni navdušenec je tako poleg motocrossa, downhilla in bordanja našel še nekaj edinstvenega za na sneg. Spuščal se je po hribu, na smučiščih … in dobival poglede podobnih adrenalinskih navdušencev. »Ej, kaj pa imaš to?« Pa so poskusili. Najprej en, potem dva, trije, deset … Dokler mu ni kolega s podjetno žilico prav resno predlagal: »Ej, tole bi se pa prodajalo. Naredimo iz tega firmo.«

Pa dajmo. Če ne poskusiš, ne veš, kaj se lahko iz tega razvije.

Takrat je bil Katapult šele v povojih, a Jure je verjel v njihovo ekipo in prepoznal priložnost v videnem prototipu, zato jih je podprl. Skupaj so ustanovili startup Hillstrike, začeli razvijati edinstvene trosmučnike in jih prodajati. Matičev prijatelj Jan Cestnik, večkratni državni prvak v downhillu, je bil pomemben vir nasvetov, kako še izboljšati izkušnjo vožnje.

Matic, kaj sploh pomeni Hillstrike? »Hills so hribi. Trike je tricikel. Strike je napad. Lahko bi bil tudi Hribarjev tricikel. Več pomenov v eni besedi.«

Niso želeli narediti le izdelek in podjetje. Želeli so zgraditi skupnost. To je bilo tisto, kar jih je najbolj povezovalo.

Dosti podjetnikov pove, da so prišli do težav, za katere v začetku še pomislili niso. Tudi pri njih ni bilo nič drugače. 180 delov, iz kolikor je sestavljen trosmučnik, pomeni 180 izzivov. Razvili so prav posebne okvirje, kakršne proizvajalci sploh še niso izdelovali. Ugotovili so, da je to zelo kompleksen produkt za tisti čas in njihovo znanje. Tako so bili primorani sami preučevati razvoj in izdelavo.

Da bi si pridobili investicijo za razvoj in za ključen prehod iz prototipa v masovno proizvodnjo, so se prijavili na Kikstarter kampanjo. Kampanja po zbiranju prednaročil sicer ni bila uspešna, jih je pa preko nje našel distributer iz Avstrije. Prvi večji uspeh je tako bila prodaja 30 trosmučnikov na avstrijski trg.

Fantje so delali brezplačno, samo z navdušenjem in vero, da nekoč nekaj uspe. »Vsa čast celotni ekipi,« rad poudari Matic. »Fantje so bili zelo vpeti v projekt, zelo entuziastični. Vanj so dali ogromno ur in ogromno živcev. Res, poklon.«

A kljub temu je bila marža še vedno nesprejemljiva za kupce. S ceno proizvodnje še niso uspeli prebiti meje, ko bi zagotovili dovolj dodane vrednosti za nadaljni razvoj. Proizvajati nekaj kosov je bistveno dražje kot 1000 kosov naenkrat. Količina, ki je z naročili niso uspeli zagotoviti. Vse skupaj so prodali nekaj več kot 100 trosmučnikov Hillstrike.

Ena ovira je bilo zelo kratko prodajno okno – le nekaj mesecev zime, saj med poletjem nihče ne razmišlja o nakupu rekvizitov za na sneg.

Druga večja ovira je nepričakovano prišla leta 2017, ko se je spremenil zakon na smučiščih. V Sloveniji je prepovedal smučanje s prirejenimi kolesi na smučeh. Torej tudi njihov trosmučnik.

Izziv naj bi bila tudi konkurenca, ki se je pojavila na trgu. A Matic je to videl bolj kot prednost – več podjetij, ki bo izdelovalo trosmučnike, bolj bo naprava prepoznana.  S tem bodo našli tudi Hillstrike.

Zares velik izziv pa je bila korona. Člani ekipe so omenili Maticu, da ob rednih stroških in družinah potrebujejo kaj bolj stabilnega. Seveda, razumljivo. Tudi splošno vzdušje v času korone je vlilo dodatne strahove ali opomnila na resnost situacije.

»Saj je fajn sanjati. Moraš pa včasih tudi natočiti čistega vina,« pravi Matic.

Razpustili so ekipo, na Katapultu zaključili projekt, Matic pa je vseeno obdržal podjetje Hillstrike. Verjetno so tudi znanje in izkušnje iz projekta trosmučnikov pomagali, da danes uspešno posluje s storitvijo varstva pri delu.

(Kadar na Katapultu potrebujemo varstvo pri delu, se vedno obrnemo na Matica.)

»Naučil sem se, da vedno obstaja še kakšna rešitev. Vedno lahko nekaj narediš drugače. Ko drugi izražajo pesimizem in te prepričujejo, kako ne bo šlo in kako nima smisla, moraš v sebi najti nek žar, da vztrajaš dalje. Taki komentarji te ne smejo ustaviti. Pa vseeno te velikokrat ustavijo.« In kako rešuje taka obdobja? »Grem na hrib in spucam mozak. Ali pa grem na sneg furat. Ali na bicikel

Karkoli dela, želi ustvarjati dodano vrednost, nekaj koristnega za ljudi in družbo. Ljubitelj športa je začel pregledovati ocene varnosti športnih parkov in otroških igral. Ko je pogledal še gorske kolesarske poti, je opazil, da zakonsko sploh še niso urejene. Prav tu je našel novo priložnost … Matic je trenutno edini, ki dela oceno varnosti gorsko-kolesarskih poti. Je tudi ustanovitveni član Bike klub Slovenija.

Tako je to – če v sebi nosiš podjetniški duh in željo po stalnih izboljšavah, povsod najdeš priložnosti. Povsod najdeš načine, kako ustvariti nekaj novega. Akrobat.

Česar mnogi ne vedo, je to, da še danes v svoji delavnici razvija in dela trosmučnike. »Ves čas se še kaj dodeluje – trenutno razvijamo karbonsko ohišje. Tu in tam se kakšen proda. Ravno lani sem nekaj prodal v Ameriko …«

Kaj bi lahko iz svoje izkušnje predlagal drugim? »Veliko kolegov ima neskončno idej, kaj vse bi naredili. A moraš, po domače rečeno, vrečt jajca na tnal in se vrečt v to. Da reskiraš. Da greš na vse ali nič, čeprav ne veš ali bo iz tega kaj nastalo. Vsi smo vajeni cone udobja. Nasvetov je res veliko, pa tudi vsi držijo. A na koncu ni drugega kot – pač probaj, nekaj naredi in se sproti nauči. Zmaga ni zagotovljena. Ali pa je, samo da še ne veš, kaj ta zmaga v resnici je.«

Potihoma verjamemo, da bo projekt trosmučnikov še kdaj močneje oživel. »Morda pa pride še kakšna dobra priložnost, ko bom pravi čas na pravem mestu. Če bi naprimer dobil partnerja, ki čuti ta rekvizit in ima prodajno mrežo, bi že to bilo dovolj, da bi bil pripravljen še enkrat na polno poskusiti.«

A naj se to zgodi ali ne: »Imam vizijo, cilj in delam tisto, kar me veseli.«

Hillstrike si lahko pogledate in še vedno naročite na spletni strani: Hillstrike.com

Ostale Novice

Novice

RAZPIS ZA DELOVNO MESTO: VARILEC

Katapult Metal d.o.o. je eno izmed mladih, prodornih podjetij na področju obdelave pločevin, varjenja in preoblikovanja kovinskih materialov. Deluje v eni najhitreje rastočih skupin podjetij Dewesoft d.o.o. in Katapult d.o.o. Ponujamo redno zaposl

Novice

ZAPOSLUJEMO: Vodilni razvojni inženir - raziskovalec

V Trbovljah v podjetju Pirnar&Savšek d.o.o. (powered by DEWESoft) iščemo VODILNI RAZVOJNI INŽENIR - RAZISKOVALEC. Ponujamo redno zaposlitev v stimulativnem okolju in nagrajevanje za uspešnost.

Novice

ZAPOSLUJEMO: Razvojni inženir

V Trbovljah v podjetju Pirnar&Savšek d.o.o. (powered by DEWESoft) iščemo RAZVOJNE INŽENIRJE. Ponujamo redno zaposlitev v stimulativnem okolju in nagrajevanje za uspešnost.

Zgodbe Akrobatov

ZGODBE AKROBATOV: Algorythmo

Nejc, Mihael in Lovro so s produktom OnStage (zdaj Algorythmo) zmagali na 20. državnem tekmovanju POPRI, kasneje dobili še 2. mesto na Rektorjevi nagradi Univerze v Ljubljani.

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).