Bistvo je v ZGODBI, a ne?

Nekoč, pred davnimi časi, je bil za devetimi gorami in devetimi vodami divji svet, gozd poln mokrote. Bil je to čarobni svet divjih živali in rastlin, kamor še ni stopila človeška noga. Sonce je grelo rastlinje in mogočne živali so tekali čez korenine. V tem naravno bogatem okolju so ves čas rastla nova in nova drevesa, stara pa so se ulegla k počitku … Nikoli niso umrla, samo prelevila so se v kamnino, ki jo je 20 milijonov let kasneje človek poimenoval – premog. Kuolm. Črno zlato.

V sebi nosi toliko energije, da so ga celo zažigali za toploto in svetlobo.

Danes ga umetnica Marjeta Hribar izkoplje in pravi: “Don’t burn it, wear it.”

To je zgodba o kamnini, ki potuje skozi čas, se ves čas spreminja, obenem pa bogati človeška življenja.

Zakaj bi “zažigali” in pozabljali svojo zgodovino? Obnovimo jo na način, da ohrani srce in dušo, sporočilnost in pomen naših korenin, obenem pa postane nekaj novega, inovativnega. Nekaj, kar z veseljem nosimo in s tem po vsem svetu pokažemo ponos Slovenije.

In tako nastaja KUOLMi handmade coal jewelry

kuolmi nakit marjeta hribar 4

Nakit Kuolmi za zvezde glasbe in filma

Zasavsko oblikovalko nakita in izdelkov iz premoga Marjeto Hribar je ta mesec doletela prav posebna čast. Njene izdelke Kuolmi so prejeli nominiranci najprestižnejših svetovnih glasbenih nagrad grammy. Organizatorji prireditve so jo namreč lani povabili, da oblikuje posebno kolekcijo nakita za ta glamourozni dogodek. Ker je prireditev sovpadala s podelitvijo oskarjev, so njen nakit prejeli tudi slavni igralci.

Hribarjeva predvideva, da je povabilu botroval obširen, kar osem strani dolg profilni intervju, ki ga je lani z njo objavil največji internetni art časopis iz New Yorka. Organizatorji prireditve so prepoznali njen unikatni stil, ekološka in trajnostna načela izdelave ter edinstveno uporabo premoga v modi.

Za nominirance najprestižnejše glasbene nagrade in predstavnike svetovnih medijev, ki so bili na prireditvi, je ustvarila 60 unikatnih kosov. V elegantni embalaži so prejeli tudi predstavitev zgodbe premoga in izdelkov Kuolmi ter povezavo do video predstavitve in spletne strani.

Posebnih zahtev organizatorjev ni bilo, le da so kosi primerni za oba spola in enake vrednosti. Za slavne je tako zasnovala kolekcijo zapestnic s kombinacijo premoga in bakra. Prvič je kombinirala premog s poldrago kovino, saj to prej zaradi občutljivosti premoga na visoke temperature ni bilo mogoče. Poseben postopek, ki ga je iznašla Hribarjeva, pa ji zdaj omogoča tudi to.

V prihodnjih mesecih prihaja na slovenski trg nova kolekcija Kuolmi, ki je navdahnjena prav z ekskluzivno kolekcijo, ki je potovala v Ameriko. Tudi ta združuje premog s poldragimi kovinami in bo edinstvena, kot so bila darila za slavne.

(Hvala tudi Dewesoft-u, da je s svojo postavljeno logistiko pomagal pri pošiljanju v Ameriko.)

..

Vsebine se pripravljajo v okviru operacije SIO-KATAPULT 2020-22.

Aktivnosti Katapulta d.o.o. v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si