logo katapult
Zgodbe Akrobatov

ZGODBE AKROBATOV: NEOM Studio, Domen Gumzej

V NEOM studiu se zanimivo oblikovanje z lesom srečuje s trajnostnim razvojem. Domen izdeluje dizajnersko pohištvo, ki se ga sestavi brez vijakov in lepila. Že poimenovanje teh kosov kaže na njegovo inovativnost in bistva v doživetjih …

Petra Škarja 03.06.2024
blog single subtitle image

Domna je že od malega zanimalo vse, kar je praktičnega – avtomehanika, kovaštvo, tehnika, elektronika, mizarstvo, botanika … Po srednji šoli (elektronika in računalništvo) je šel v vojsko, saj ga je povlekel slogan »narava ti je pisarna«, kjer je pet let tekom vojske študiral arhitekturo. V vojski je hitro spoznal, da kljub zanimivi izkušnji to zagotovo ne bo njegova karierna pot. 

Veliko izkušenj si je za tem nabiral v arhitekturnih birojih in kot gradbeni delavec. Tri leta je celo živel v Ukrajini, kjer je imel investicijski nadzor na večjem objektu. 

Vendar v projektiranju v biroju ni več zdržal … Čutil je, da mora naprej. Želi ustvarjati nekaj bolj konkretnega. Z več ustvarjalnosti. Z boljšim občutkom, kaj je ustvaril z lastnimi rokami, z lastnimi idejami. Predvsem pa je potreboval – več svobode. 

V vsem tem ustvarjanju se je že v času študija preizkušal v mizarstvu. A leta 2016 se je porodila prav posebna ideja … Začelo se je s preprosto nalogo: »Oblikuj flatpack kos pohištva,« pri predmetu notranjega oblikovanja na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA) v Mariboru. To je bila iskrica, ki je zanetila neusahljiv plamen - strast do izdelave pohištva, ki je tako edinstveno kot trajnostno.

Naredil je dizajnersko pohištvo iz vezanih plošč, ki se sestavi brez lepila in vijakov. Zaradi modularne sestave je tudi enostavno popravljivo. Glede na vedno večjo ozaveščenost vplivov človeštva na okolje se v tej branži zdi vezana plošča en od pomembnih materialov. Domen pričakuje, da bo kmalu dobil certificirane materiale – da je torej zabeleženo, kje je bilo posekano, kdo je posekal, kdo predelal v vezano ploščo. Sama predelava vezanih plošč je brez odpada, material pa se lahko maksimalno izkoristi. Nadalje uporablja naravne pigmente in olja.  

»Zanimivo oblikovanje je v središču moje filozofije. Trudim se ne slediti trendom, temveč eksperimentirati z možnostmi brezove vezane plošče in premikati meje običajnega oblikovanja pohištva, da bi ustvaril edinstvene in očarljive kose.« To mu je izvrstno uspelo. 

Do sedaj ima pripravljenih šest kosov pohištva po tem konceptu, z izvirnimi imeni, pri čemer vsaka nosi svojo zgodbo. 

Naslonjalnik The Pipesmoker (udoben in eleganten naslonjalnik, ki s svojim dizajnom in udobjem vabi k sprostitvi in poglobljenim razpravam), miza The Moonlander (s kompleksno strukturo, ki spominja na lunin pristajalni modul in vabi k poglobljenemu raziskovanju), miza The Sleepwalker (miza, za katero se zdi, da lebdi po sobi, zato spominja na skrivnostnost in lahkotnost sanj), klop The Doorman (opomnik, da upočasnimo korak, cenimo sedanjost in se povežemo z ritmom življenja), mizica The Clouddancer (abstraktna kompozicija, ki spominja na edinstveno oblikovano formacijo oblakov) in pručka mr. Shamrli. 

»Šamrli. Tako po štajersko rečemo pručki. S tem želim dati nek poklon tej dediščini pručke.« Mr. Shamrli je tako navdihnjen s stoletno zasnovo, ki je krasila domove tako kraljevskih kot navadnih ljudi, in nosi dediščino brezčasne funkcionalnosti.

Poglejte si te izjemne zgodbe, ki gar povlečejo vase: www.neom-studio.com

»Spretno oblikovanje ni le estetika, temveč tudi šepet možnosti, uganka, ki kar kliče po rešitvi, oblika, ki izziva funkcijo na način, ki vzbuja radovednost,« prav poetično razloži Domen. 

Je pohištvo trdno in stabilno? »Je. Prvi prototip konzolne mize sem naredil leta 2016 - do danes se ni še nič upognila.«  

Glede na angleško zasnovano spletno stran se vidi, da cilja na globalni trg. Kakšna pa je vizija za naprej? »Želel bi delati manjše modularne bivalne enote, ne le pohištva. Zagotovo pa bom ostal v lesu, poleg arhitekture in dopuščal odprte možnosti za vse materiale, ki so trajnostni.«

A zelo iskreno tudi pove: »Želim ustvarjati, želim izživeti to svojo kreativnost. Ves posel in direktorsko vodenje podjetja bi pa želel dati stran od sebe. Moja najmočnejša vloga je v tem, da – ustvarjam.« Že ko mu stisnete roko, lahko začutite, da so to delovne roke, kakršne so imeli mojstri v delavnicah. Domen je prav v tem ustvarjanju našel tako talent kot tudi izjemno zanimanje. 

Kako začeti, kadar nimaš domačega zaledja, nimaš delavnice za uporabo, nimaš investicij … Kako sploh začeti nekaj, kjer rabiš stroje, materiale, prostor za delavnico in kapital za prve kose? Domen lahko pove iz prve roke: »Če že nimaš možnosti, da ustvarjaš v realnem svetu, lahko danes marsikaj ustvarjaš že v virtualnem. Res je, da ne moreš še preveriti koncepta, a si kljub temu lahko ustvarjalen. Jaz zelo dolgo nisem imel prototipa, sem pa mnogo tega zrisal v programih za 3D izrise. Potem sem le končno izbrano verzijo spravil v prvi prototip. Nisem rabil 10k za delavnico in prve stroje, da sem to naredil. So pa različne poti do tega … Vzameš tisto, kar ti je na voljo. Glavno, da nekaj počneš, da ne ostaneš zgolj z idejo v glavi.«

Pri tem pa še poda nasvet vsem zelo mladim ustvarjalcem: »Začni čim prej, mladost ponuja neprecenljivo priložnost za eksperimentiranje. Brez bremen, kot so položnice, ali vsakodnevne skrbi in obveznosti, ki pridejo z leti in delom, večina mladih še vedno ima podporo domačega okolja …« 

Domen je en tistih akrobatov, ki mu idej in zanimanj nikdar ne zmanjka. »Zanimanja ogromno, časa premalo,« na kratko potrdi. 

Spremljajte Domna in njegovo kreativnost ter si naročite kos, ki vas najbolj nagovori s svojo zgodbo: www.neom-studio.com

Ostale Novice

Zgodbe Akrobatov

ZGODBE SODELOVANJA: Topšit kontejner

Dobre zgodbe so vedno rezultat ekipnega dela. Ko pa govorimo o najboljših, je za njimi sodelovanje več ekip, podjetij in posameznikov. Dewesoft kontejner je primer, kako je izvrstno sodelovanje ustvarilo presežke.

Dogodek

Mreženjski dogodek Katapultove skupnosti

Mreženjski dogodek za “naše” je namenjen spoznavanju in krepitvi skupnosti, iskanju ekip, druženju z mentorji in skupnemu iskanju rešitev.

Novice

STORIES OF ACROBATS: Bistro Bombina (Urh and Barbara)

The story of Bistro Bombina is essentially a story of love for food and love for Trbovlje. Above all, it is the story of Urh and Barbara, who were able to unite their diversity in the same vision.

Zgodbe Akrobatov

ZGODBE AKROBATOV: Bistro Bombina (Urh in Barbara)

Zgodba o bistroju Bombina je v bistvu zgodba o ljubezni do hrane in ljubezni do domačih Trbovelj. Predvsem pa je zgodba Urha in Barbare, ki sta svojo različnost znala združiti v isti viziji.

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).