logo katapult
Zgodbe Akrobatov

ZGODBE AKROBATOV: Polirna pasta OPS

Mlad podjetnik Jakob Sadar je naredil OPS (Organic Polishing Structure) - revolucionarno pasto na področju poliranja specialnih jekel, narejeno iz odpadnih kravjih rogov.

Petra Škarja 05.02.2024
blog single subtitle image

Jakob Sadar je ambiciozen študent mehatronike, aktiven na mnogo področjih – od športa do tehnike. Česar se loti, se loti s strastjo. Od nekdaj je rad inoviral in sestavljal, ob koncu srednje šole pa se že podal na podjetniško pot … 

Ideja za inovativen produkt je prišla povsem nepričakovano. Sposodil si je očetovo prestižno ročno uro, ki jo je po nesreči opraskal. V paniki, kaj naj naredi, je začel z nohtom drgniti po praski. In začuda – praska izgine! Kako to? Bi lahko bila roževina nohta razlog? 

S to idejo je stopil do očeta. Sprva sicer jezen, ko je slišal za nesrečo z njegovo uro, je s sinom začel razmišljati o praski in nohtu. Je res trik v roževini? Doma v garaži sta začela delati prve teste, nato nadaljevala pri orodjarju. Roževina je res delovala kot polirno sredstvo. Bi lahko uporabil kaj drugega kot noht? Jakob se je odločil za kravje rogove, ki se zavržejo kot odpadek v mesno predelovalni industriji. Trenutno je namreč samo v Sloveniji registriranih okoli 480.000 govedi, na svetu pa 3,6 miljarde. Vsi testi so pokazali, da bi lahko namesto sintetičnih diamantov uporabljali te odpadle rogove govedi – in dobili prav tako učinkovito polirno sredstvo. 

»Nisem verjel, da bo to tako delovalo … Ko smo dobivali rezultate testov, sem bil še sam presenečen, kaj sem to nekako čisto po nesreči iznašel,« je iskren Jakob. »Ko sem dobil potrditve od strokovnjakov, sem suvereno začel govoriti o svojem produktu.«  

Tako je nastala polirna pasta OPS (Organic Polishing Structure) - revolucionarna pasta na področju poliranja specialnih jekel, narejena iz odpadnih kravjih rogov.

Jakob se je prijavil na tekmovanje Moje podjetje, ki ga organizira Junior Achievement Slovenija. Kar v desetih kategorijah je bil nominiran, zmagal oziroma zasedel drugo ali tretje mesto pa v sedmih. V glavni kategoriji Moje podjetje je pometel s konkurenco, kar ga je uvrstilo na evropsko tekmovanje, kjer je prišel med TOP 5 podjetij v kategoriji »podjetništvo in krožno gospodarstvo«. 

Nakar dobi povabilo, da bi se udeležil delegacije na EXPO v Dubaj – delegacija za napredne materiale in tehnološke rešitve za pametne tovarne. Kot najmlajši udeleženec med izjemnimi podjetniki, šejki in inovatorji, je prav blestel! 

Temu je sledilo še osebno povabilo evropske komisarke na diskusijo v Bruselj, da bi sodeloval na panelu »opolnomočenje mladih v podjetništvu«. Ta diskusija ga je naredila prepoznavnega, saj je začel dobivati mnogo povabil na različne evropske dogodke. 

Med vsem tem dogajanjem pa je testiral in dodeloval svoj izdelek. Kako ga narediti še boljšega? Kako zagotoviti večje količine? Kako uspešno prodreti na trg? 

Na tej točki se je obrnil na Katapult. »Katapult zna s takimi prototipi in z industrializacijo. Trenutno je narejenih 5 kg paste - za eno poliranje kvadratnega decimetra predpripravljene ploščice jekla 2085 do visokega sijaja, potrebuješ 8 g.«  

Več o pasti lahko najdete na povezavo OPS-tech.org >>

Načrti za naprej? »Dokončam faks in se podam v svet podjetništva. To je to. V naslednjih letih verjamem, da mi bo uspelo. Tudi s pomočjo Katapulta.« 

Blizu mu je misel Richarda Bransona, ki jo pogosto rad omeni: »Starting your own business isn't just a job, is a way of life.«

Kaj bi lahko svetoval tistim, ki imajo dobro idejo, morda celo že prototip, a jih morda strah pred neuspehom zavira? »Če verjameš vase, če verjameš v svojo inovacijo in če vztrajaš, te svet čaka z odprtimi rokami.«

Ostale Novice

Novice

ZAPOSLUJEMO: Razvojni inženir

V Trbovljah v podjetju Pirnar&Savšek d.o.o. (powered by DEWESoft) iščemo RAZVOJNE INŽENIRJE. Ponujamo redno zaposlitev v stimulativnem okolju in nagrajevanje za uspešnost.

Novice

RAZPIS ZA DELOVNO MESTO: VARILEC

Katapult Metal d.o.o. je eno izmed mladih, prodornih podjetij na področju obdelave pločevin, varjenja in preoblikovanja kovinskih materialov. Deluje v eni najhitreje rastočih skupin podjetij Dewesoft d.o.o. in Katapult d.o.o. Ponujamo redno zaposl

Novice

ZAPOSLUJEMO: Vodilni razvojni inženir - raziskovalec

V Trbovljah v podjetju Pirnar&Savšek d.o.o. (powered by DEWESoft) iščemo VODILNI RAZVOJNI INŽENIR - RAZISKOVALEC. Ponujamo redno zaposlitev v stimulativnem okolju in nagrajevanje za uspešnost.

Zgodbe Akrobatov

ZGODBE AKROBATOV: Algorythmo

Nejc, Mihael in Lovro so s produktom OnStage (zdaj Algorythmo) zmagali na 20. državnem tekmovanju POPRI, kasneje dobili še 2. mesto na Rektorjevi nagradi Univerze v Ljubljani.

Če razvijaš svoj produkt in imaš podjetnost v srcu?

Izpolni spodnji vprašalnik (brez skrbi, ni pretežkih vprašanj).